Bicsérdnél is van egy kiemelt állami beruházási terület, de egyelőre nem tudni, mit építenek majd oda

2024. február 19. – 09:23

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb óriásberuházás érkezhet az országba, írja a 24.hu azzal, hogy a kormány 2023 júliusában kijelölt egy 600 hektáros kiemelt beruházási célterületet Pécs közvetlen közelében, Bicsérd, Kővágótöttös és Kővágószőlős községek területén. A lap szerint a terület az ivóvízellátás szempontjából nagyon kritikus helyen van, mert a közelben vannak a tortyogói és a pellérdi vízbázisok, amelyek Pécs vízigényének körülbelül a 90 százalékát fedezik.

Mivel nem tudni egyelőre, hogy mi létesül majd a kiemelt területen, így arról sincs információ, milyen vízigényei lesznek az ipari parknak. Mindenesetre Szarvasné Domján Edit, a víziközműcég műszaki osztályvezetője szerint ha a vízbázisok területéről több vizet szeretnének kinyerni, akkor Pécs ellátására kevesebb jutna, és akkor át kellene méretezni a vízbázis-rendszert.

Az ellenzékből több képviselő is próbálta megtudni a kormányzattól, hogy mi létesül majd a területen. Legutóbb Menczer Tamás külügyi államtitkár annyit válaszolt az ezzel kapcsolatos felvetésre, hogy „minden esetben a beruházási tárgyalások lezárulta után van lehetőségünk tájékoztatást adni az adott beruházásról. Ez a nemzetközi gyakorlat, máskülönben esélyes, hogy elijesztjük a befektetőket”. A lap szerint Szijjártó Péter 2023. év végi miniszteri meghallgatásakor röviden közölte, hogy nem tárgyalnak akkugyár Pécs mellé hozataláról, ugyanakkor arról már nem beszélt, hogy akkumulátor-feldolgozó létesülhet-e a környéken.

A lap szerint a legtöbben az akkugyártól tartanak, de erről Bicsérd polgármesterének nincs tudomása. Azt ugyanakkor megerősítette, hogy a területen ipari parkot hoznak létre, de ezt sem ő, sem a község képviselőtestülete nem ellenzi. Akkumulátoripari beruházásról nem tudnak, így az ezzel kapcsolatos híreket hangulatkeltésnek minősítette.

Az akkumulátorgyárakról korábban cikksorozatot is írtunk, ebben például összefoglaltuk a tíz legfontosabb tanulságot azokról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!