A kormány adópolitikáját is okolja a Mol adózás előtti eredményének csökkenéséért

2024. február 16. – 05:46

Másolás

Vágólapra másolva

37 százalékkal csökkent a Mol adózás előtti eredménye 2022-höz képest. Ez 1,936 milliárd dollárt (691 milliárd forintot) jelent. A cég a csökkenést geopolitikai feszültségekkel, hektikus iparági és makrokörnyezettel, kiszámíthatatlan adópolitikával és kormányzati elvonásokkal magyarázza – írta az MTI a Mol által a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közzétett adatok alapján.

A vállalatcsoport 3,1 milliárd dollár (1098,4 milliárd forint) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el tavaly, ami 34 százalékos csökkenés 2022-höz képest, de a nehéz külső körülmények ellenére mutatott erős belső teljesítménynek köszönhetően meghaladja a 2,8 milliárd dolláros éves iránymutatást – közölték.

A Mol 2024-ben 1,6 milliárd dollár körüli adózás előtti eredményt és 3 milliárd dollár körüli EBITDA-t vár.

„Ez nem is meglepetés, mert egy geopolitikai, makrogazdasági és iparági feszültségekkel teli évet zárunk, amelyben a szabályozási és az adópolitikai környezet további jelentős nyomást gyakorolt ránk” – írta a cég közleményében Hernádi Zsolt.

Az elnök-vezérigazgató szerint ennek ellenére erős évet tudhatnak a hátuk mögött, a várakozásokat meghaladó belső teljesítményt értek el. Úgy értékelte, hogy a Mol-csoport kiemelkedő operációs és költséghatékonysága, illetve megfontolt beruházási politikája képes volt ellensúlyozni a külső környezet hatásait. Hangsúlyozta, hogy a hulladékgazdálkodás hozzáadása a portfólióhoz tovább erősítette az integrált üzleti modellt, megfelelő alapot és lendületet biztosít a növekedéshez és fejlődéshez.

  • A feldolgozás és kereskedelem (downstream) üzletág 1,328 milliárd dollár tisztított EBITDA-t ért el tavaly, ami 41 százalékos csökkenés 2022-höz képest. Ezt a normalizálódó finomítói marzsok és a petrolkémiai környezet gyengesége okozta, amelyet rendkívüli, a magasabb kibocsátási és értékesítési volumen által csak részben ellensúlyozható mértékű adóterhek is sújtottak – jelezte a Mol.
  • A kutatás és termelés (upstream) üzletág egész éves EBITDA-ja 953 millió dollár lett 2023-ban, 57 százalékkal csökkent az előző évihez viszonyítva az alacsonyabb szénhidrogénárak miatt. A termelési mutatók ugyanakkor meghaladták az előrejelzéseket.
  • A fogyasztói szolgáltatások EBITDA-ja 695 millió dollárra nőtt tavaly az előző évi 320,3 millió dollárról.
  • A hulladékgazdálkodás 2023 júliusában kezdte meg működését MOHU néven, a terület EBITDA-ja 37 millió dollárt tett ki tavaly.
  • A gázszegmens 265 millió dolláros EBITDA-t ért el 2023-ban, ami 62 százalékkal több, mint egy évvel korábban, a növekedést a határkeresztező kapacitások iránti, jelentősen emelkedő kereslet segítette.
  • A Mol részvényeivel a BÉT prémiumkategóriájában kereskednek, a papír 2942 forinton zárt csütörtökön. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 3190, a legalacsonyabb 2354 forint volt.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!