Egymás alá ígérgetnek a bankok, 2022. májusi szinten vannak a lakáshitel THM-ek

2024. február 16. – 09:26

Másolás

Vágólapra másolva

A januári újabb kamatplafon bevezetése óta egymást előzgetik a bankok a legolcsóbb lakáshitelekért folyó versenyben – írja a közleményében a Bank360.hu.

A bankok októberben vezették be az önkéntes kamatplafont a lakáscélú jelzálogkölcsönökre maximum 8,5 százalékos THM-mel (teljes hiteldíj mutatóval), majd januártól 7,3 százalékra mérsékelték azt, februárban pedig több pénzintézet még lejjebb vitte az év elején beállított kamatait.

Az elemzésükből kiderült,

hogy többen is úgy kínálnak már 6,18-6,44 százalékos éves kamatot, hogy közben a bankok hitelárazását befolyásoló BIRS referenciakamat 10 éves lejáratra a január eleji 5,91 százalékról mostanra még 6,09-re emelkedett is.

A bank közleménye szerint a lakáshiteleknél az új kamatplafon januári bevezetésekor a Magnet ugrott élre. Az igénylők jövedelmétől függően 6,49-,6,70 százalékos THM-mel kínált ajánlataival február elején a CIB és a Raiffeisen is beszállt a versenybe, megközelítve, vagy már meg is előzve azokat. Ezután a napokban a Gránit vitte lejjebb a 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelének standard kamatát 6,80-ról 6,18 százalékra, amivel már 6,46 százalékos THM-et kínál.

A bankok egymásra licitálása után

most egy 20 millió forintos lakáshitelhez 20 éves futamidővel – 10 éves kamatperiódusban rögzített kamattal – 300 ezres és milliós havi nettó keresettel is 6,46 százalékos teljes hiteldíj mutatóval lehet hozzájutni.

Az ügy előzménye, hogy februártól kamatfelár nélkül lehet igényelni vállalati hitelt az önkéntesen csatlakozó bankokban, 2-3 százalékkal csökkentek az új hitelek kamatai.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!