Több mint 124 ezer magyar dolgozik bejelentve Ausztriában

2024. február 15. – 21:32

Másolás

Vágólapra másolva

Januárban 124 820 magyar dolgozott Ausztriában bejelentve – derült ki az osztrák társadalombiztosító legfrissebb jelentéséből.

A Világgazdaság kiemeli, hogy a statisztikában csak a bejelentett, teljes állásban foglalkoztatottak szerepelnek. Az adatokból kiderült, hogy 2024 első hónapjában összesen 980 567 külföldi dolgozott az osztrák munkaerőpiacon. Ausztria lakossága nagyjából 9,1 millió fő, vagyis minden kilencedik lakos külföldi állampolgár. A legtöbben a németek vannak (127 170), utánuk viszont a magyar vendégmunkások alkotják a legnagyobb kolóniát.

Vagyis Magyarország szinte ugyanannyi munkaerőt ad Ausztriának, mint a nyolcszor népesebb Németország.

Az adatokból az is kiolvasható, hogy decemberről januárra, egy hónap leforgása alatt 1788 magyar ment ki Ausztriába dolgozni. A korábbi évek tapasztalatai alapján, valamint az osztrák munkaerőpiac szezonalitása miatt az várható, hogy a következő hónapokban tovább emelkedik majd az Ausztriában dolgozó magyarok száma.

Ausztriában már olyan sok magyar dolgozik, hogy például magyar nyelven indul az osztrák szabványoknak megfelelő targoncás továbbképzés. Gabriele Jüly, az Osztrák Hulladékhasznosító Vállalatok Szövetségének (VOEB) elnöke azt mondta, a munkatársai háromnegyede magyarul beszél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!