Varga Mihály is feladatot kapott az új korrupcióellenes stratégia végrehajtásában

2024. február 15. – 15:47

Másolás

Vágólapra másolva

A közbeszerzések átláthatóságát és a piaci szereplők részvételi lehetőségét erősítené a 2024-2025-ös időszakra vonatkozó Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia, amelynek részleteit szerda este a Magyar Közlönyben tették közzé.

A kormány elsőként a Közbeszerzési Hatóságot kérte fel, hogy fokozza az ellenőrzéseket az ajánlatkérő részajánlattétel-biztosításával összefüggő indoklási kötelezettségének vizsgálata során. Ezen felül a hatóságnak a jövőben fokozott figyelmet kell fordítania a gyártmányjelzésekre, a túlspecifikált alkalmassági követelményekre és az értékelési szempontok előírására vonatkozóan.

A hatóság további feladata, hogy az éves beszámolójában ossza meg a gazdasági verseny tisztasága érdekében kötött együttműködési megállapodásainak eredményességének részleteit. Ezen felül szintén a Közbeszerzési Hatóságnak közzé kell tennie a megbízhatóság megállapítása iránti kérelmet elutasító döntéseket és az anonimitás biztosítása mellett, a közérdekű bejelentésekkel kapcsolatos főbb információkat, az ezek nyomán indított vizsgálatok lezárása után.

Az érintett szakmai kamarák feladata lesz megvizsgálni, hogy milyen módon, illetve milyen eszközökkel ösztönözhetik tagjaikat, hogy vegyenek részt az előzetes piaci konzultációkon, és olyan érdemi szakmai észrevételt tegyenek az ajánlatkérő által konzultációra bocsátott dokumentumokkal kapcsolatban, amely segítheti a közbeszerzési eljárás eredményességét, illetve a közbeszerzési szerződés teljesíthetőségét, ezen túl növelheti a versenyt és a megfelelő ajánlattétel esélyét.

A pénzügyminiszter feladata lesz felülvizsgálni az érintett szervek bevonásával, hogy a pályázati feltételek meghatározása, a támogatási kérelmek vizsgálata és a támogatások odaítélésének folyamatába milyen ellenőrzési mechanizmusok építhetők be az európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjét érintő szabályozásból a hazai forrásból a hazai forrásból megvalósuló támogatási rendszerbe.

A Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia az állami cégeknél is növelné az átláthatóságot. Szintén Varga Mihály feladata lesz, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló miniszterek bevonásával, illetve a szakmai szervezetekkel egyeztetve, a nemzetközi jó gyakorlatok alapján készítsen szabályozási koncepciót a hazai nagyvállalatok belső ellenőrző rendszerének fejlesztésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!