A Facebookon magyarázza Varga Mihály, miért nyúltak hozzá a Babakötvényhez

2024. február 13. – 12:49

Másolás

Vágólapra másolva

Jelenleg a Babakötvény a legmagasabb kamatú állampapír, mivel éves kamata az előző évi infláció 3 százalékkal növelt értéke. Ez idén 20,6 százalék, ami még a legjobb inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) hozamát is jócskán felülmúlja – írtuk nemrég, miután kiderült egy hétfőn éjjel megjelent rendeletből, hogy a kormány maximálja a gyerekenként évente Babakötvénybe fektethető összegeket. Ezentúl legfeljebb évi 1,2 millió forintért lehet gyerekenként Babakötvényt vásárolni.

Eddig a Start-számlára befizethető összegnek nem volt felső határa, így akár több millió forintért is lehetett Babakötvényt venni a gyerekeknek, ami az infláció megugrása óta különösen vonzó lehetőséggé vált. Minden 2005. december 31. után született gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon beszélt és írt most a döntésről, miután kifejtette, milyen nagyszerű lehetőség a Babakötvény a családoknak.

„A Babakötvény kiemelkedően magas hozama a visszaélők figyelmét is felkeltette az elmúlt időszakban, akik rövid idő alatt kiugróan nagy összegeket fektettek Babakötvénybe. A kormány álláspontja világos: a Babakötvény magas hozamával és a hozzá járó állami támogatással a gyermekeiknek takarékoskodó családokat kell támogatni, nem pedig a szabályokkal visszaélőket. Ezért a kormány bezárja a kiskaput, és 1,2 millió forintban maximalizálja a Start-számlákra évente befizethető összeget. A változás a számlatulajdonosok 1%-át érinti” – írta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!