Nem lehet már akármennyi Babakötvényt venni, évi 1,2 milliónál többért nem enged vásárolni belőle a kormány

2024. február 13. – 10:47

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hétfő éjszakai rendeletben évi 1,2 millió forintban maximálta a kormány azt az összeget, amennyiért Babakötvényt lehet vásárolni, írja a Bank360. A Magyar Közlönyben megjelent döntés „a Start-számlákra való befizetések veszélyhelyzeti szabályairól” rendelkezik, és kimondja, hogy a „befizetések Start-számlánkénti összértéke egy naptári évben nem haladhatja meg az 1 200 000 forintot.” A rendelet a következő napon, azaz február 13-án lép hatályba, és az 1 200 000 forintos szabályozást az „e rendelet hatálybalépését követően teljesített befizetésekre kell alkalmazni.”

A Bank360 azt írja, hogy jelenleg a Babakötvény a legmagasabb kamatú állampapír, mivel éves kamata az előző évi infláció 3 százalékkal növelt értéke. Ez idén 20,6 százalék, ami még a legjobb inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) hozamát is jócskán felülmúlja. Ez az egyetlen olyan állampapír, amelynek a kiemelkedő kamatprémium miatt 20 százalék fölé emelkedett az aktuális hozama.

Eddig a Start-számlára befizethető összegnek nem volt felső határa, így akár több millió forintért is lehetett Babakötvényt venni a gyerekeknek, ami az infláció megugrása óta különösen vonzó lehetőséggé vált. Minden 2005. december 31. után született gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön és ott Babakötvényben kamatozzon, Start-értékpapírszámlát kell nyitni az államkincstárban.

A Start-számlát a gyermek szülein túl egy hozzátartozó is megnyithatja, akár az ügyfélkapun keresztül is. A Start-számláról kifizetést csak a gyerekek 18. éves korát követően lehet kérni, legkorábban a számla megnyitását követő harmadik év eltelte után, valamint a 19 éves futamidejű Babakötvény lejáratakor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!