A letelepedésikötvény-üzlet kínai kulcsalakjához kötődő cég milliárdokat fizetett be korábban a már Rogán-közeli családhoz köthető cégekbe

2024. február 13. – 08:38

Másolás

Vágólapra másolva

Rogán Antal jobbkezeként híresült el még évekkel ezelőtt az a Kertész Balázs, akinek már két fia is megjelent az üzleti életben. A 24.hu cikke szerint Kertész Vince és a 20 éves Kertész Kristóf 2023-ban tűnt fel a szcénában, amikor is mindketten egy-egy vagyonkezeléssel foglalkozó részvénytársaság vezérigazgatói lettek, közel egy időben. A Green Choice Technologies Zrt., illetve a Green Wealth Zrt. irányítását vették át. Ez körülbelül akkor történt, amikor ezek a cégek egy svájci társaság, a Green Protagonist AG tulajdonába kerültek.

A Green Protagonistról azt lehet tudni, hogy ez a tulajdonosa a Rezeda 5 Ingatlanhasznosító Kft.-nek, amely pedig azt a gellérthegyi luxusvillát birtokolja, mely két magyarországi Kertész-cég székhelye, és amelyben egy korábbi cikk szerint Kertész Balázs is él.

A 24.hu cikke szerint a két, fent említett vagyonkezelőben közös, hogy mindkettőt azonos részvényszerkezettel hozták létre még 2019-ben, ugyanabban az ügyvédi irodában, továbbá alapítói a nyilvánosság számára ismeretlen magánszemélyek, illetve az alapítás után két hónappal megjelent egy új részvényes a cégben:
a letelepedésikötvény-bizniszből ismert Lian Wang által képviselt Brit Virgin-szigeteki Delight Capital Global Holdings Limited.

A cég tőkeemeléssel szállt be a társaságokba, a befektetésekért pedig mindössze 1 forint névértékű részvényt kapott, miközben az ötmillió forinttal alapított társaságokba a Delight Capital jelentős összeggel szállt be:

A Green Choice Technologies Zrt. számlájára 4 millió eurót, azaz akkori árfolyamon 1 milliárd 325 millió forintot, a Green Wealth Zrt. számlájára pedig 4 millió 794 ezer eurót, vagyis akkori árfolyamon 1 milliárd 581 millió forintot utalt át a Wang által képviselt cég – írja a lap.

Aztán a vállalat 2023 nyarán kiszállt mindkét vagyonkezelőből, és eladta a részvényét a Kertész családhoz közeli svájci cégnek. Az adásvétel részletei nem ismertek. A lap azt írja még, hogy azon a közgyűlésen, amelyen Kertész fiát, Balázst kinevezték a Green Wealth Zrt. vezérigazgatójának, Kertész Balázs képviselte a Brit Virgin-szigeteki társaságot Lian Wang meghatalmazottjaként, ami bizalmi viszonyt feltételez a felek között, írják. A lap kereste Kertész Balázst és Lian Wangot is, ám egyiküktől sem kaptak választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!