Ausztria 2040-ig érvényes szerződése lejárta előtt szakítana az orosz gázimporttal

2024. február 12. – 17:04

Másolás

Vágólapra másolva

Fokozatosan le kell válni az orosz gázimportról, és más forrásból kell megoldani Ausztria energiahordozó-szükségletét, jelentette ki egy hétfői sajtótájékoztatón az ország zöldpárti energiaügyi minisztere, Leonore Gewessler, írja a Reuters.

A miniszter kitért arra is, hogy decemberben 98 százalékos szinten tetőzött az orosz gáz részaránya Ausztria teljes gázimport-volumenén belül, ami még a novemberi 76 százalékhoz képest is jelentős növekedés. Mint a miniszter kifejtette, az osztrák cégek nem teljesítik az orosz forrástól való függés leépítésével kapcsolatos szabályokat, és mint hozzátette, Oroszország nem tekinthető megbízható partnernek azok után, hogy 2022 februárjában offenzívába kezdett Ukrajna ellen.

Az orosz gáztól való függőség megszüntetésének fontos akadálya, hogy a részben állami tulajdonban lévő OMV olajtársaságnak 2040-ig tartó szerződése van a Gazprommal és a cég addig folyamatosan vásárolni kíván az orosz eredeti energiahordozóból. Gewessler közölte, hogy minisztériuma megbízza a Wifo nevű gazdasági agytrösztöt, hogy nyárig készítsen tanulmányt a szerződés felmondásának gazdasági hatásairól és az orosz gáztól való függés veszélyeiről.

A Reuters kitért arra is, hogy a bejelentés időpontjában még nem volt tisztázott, hogy a baloldali Zöldek koalíciós partnere, Karl Nehammer kancellár konzervatív Néppártja tudott-e az orosz gázról való idő előtti leválással kapcsolatos tervekről. Ausztriában idén ősszel parlamenti választást tartanak, és jelenleg a szélsőjobboldali Szabadságpárt vezet a népszerűségi versenyben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!