Állampapír helyett inkább befektetési alapokba és OTP-részvénybe tették a pénzüket a magyarok decemberben

2024. február 7. – 15:23

Másolás

Vágólapra másolva

A lakosságot nem hatotta meg az állampapíros propaganda, inkább befektetési alapokba vagy OTP-részvénybe tették a pénzüket decemberben, derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Magyar állampapírokba a decemberi friss pénzbeáramlásból mindössze 109,3 milliárd forint jutott, ami elég szerény mennyiség ahhoz képest, hogy az év utolsó hónapjában küldték ki a bankok az összes ügyfelüknek kötelezően az állampapírok vásárlására biztató levelet. Ehhez képest bankszámlákra „csak” 375 milliárd forintnyi friss pénz került decemberben.

Ellenben mégsem annyira meglepő, hisz az állampapír vásárlás nagyja az év folyamán már lezajlott, és az év utolsó hónapja előtt volt a nagy roham.

Valamint az is igaz, hogy az embereknek kiküldött levelekben szereplő 14-15 százalékos állampapírhozamok tavaly decemberben már elérhetetlenek voltak a lakosság számára. A legutolsó 2023-as inflációkövető kamatozású Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) forgalmazását is novemberben lezárta az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Azóta a heti forgalmazási adatok alapján nem fogynak már jól az állampapírok, de decemberben az állomány még történelmi csúcson volt, 12 554 milliárd forinton tetőzött.

Az állampapírokkal szemben a banki kötvények népszerűsége nem csökkent az év végén. Újabb 22 milliárd forintnyi friss pénzt vonzottak, ezzel a háztartások állománya 626,2 milliárd forintra ugrott, ami csaknem 11 éves rekord.

Az év végi megtakarítási bumm nagy nyertesei a befektetési alapok lettek, ezekbe 212,7 milliárd forintnyi friss lakossági pénz került, az állomány így 8136,7 milliárd forintos történelmi csúcson volt. Az alapok népszerűsége annak ellenére töretlen, hogy a hozamukat tavaly július óta a 15 százalékos kamatadó mellett már 13 százalékos szociális hozzájárulási adóval is sújtja az állam.

Mindemellett szokás szerint a legtöbben ismét banki részvényt vásároltak. Nem pénzügyi vállalati papírokba mindössze 6,7 milliárd forintot fektettek be, bankrészvénybe eközben több mint 23 milliárdot. Az árfolyamnyereség döntő része – 68 milliárd forint – is a bankpapírokból származott. Banki részvényekben így az év végén már 862 milliárd forintnyi lakossági megtakarítás volt. Ennek a legnagyobb része vélhetően OTP-papír volt, hiszen számottevő tőzsdei forgalma csak ennek az egy banknak van Magyarországon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!