Újra megindultak a magyarok az állampapírokért, miután kiderült, hogy lerontják a prémium sorozat kamatszintjét

2024. február 5. – 16:17

Másolás

Vágólapra másolva

Bruttó 96,3 milliárd forintért vásároltak a január 29. és február 4. közötti héten a lakossági állampapírokból – derül ki az Államadósság-kezelő Központ közleményéből. Ennek majdnem a felét, 43,2 milliárd forintot prémium állampapírok eladása tett ki, az elmúlt öt hét értékesítési adatait itt lehet nézegetni:

Az ábrán látszik, hogy január első hetében még az egyéves állampapír és a takarékjegy voltak a legnépszerűbb kötvények, az utóbbi két hétben viszont már a tavalyi favorit prémium állampapírok taroltak. A legutolsó hét negyvenmilliárd forint fölötti eladása minden bizonnyal összefüggésben van azzal, hogy múlt héten bejelentették: február hatodika keddtől megint rontják a megvásárolható prémium állampapírok kamatozását.

Vagyis kedden délután négyig még lehet vásárolni a jövő áprilisig fix 9,9 százalékos kamatozással ketyegő 2032/I sorozatból, szerdától viszont már csak az első évben 7,9 százalékot fizető 2032/J sorozat lesz elérhető. A kettő amúgy jövő áprilistól pont ugyanúgy, infláció felett 0,5 százalékkal, majd 2029 áprilisától infláció felett 1 százalékkal kamatozik majd. Erről itt írtunk részletesen.

A múlt heti 43 milliárdos eladás a prémium állampapírokból egyáltalán nem számít rekordnak, tavaly ugyanis volt olyan hét, amikor 190 milliárdot vettek ezekből a magyarok. Akkor is rendre azokban a hetekben nőtt meg az érdeklődés, amikor kivezettek egy jobb prémium sorozatot, és egy gyengébbel helyettesítették azt.

Most fizet kamatot az állampapír, amit ez elmúlt években vásárolt, de nem tudja, mit csináljon a pénzzel? Vagy nagyon is lenne mire elköltenie, és már tűkön ülve várja a kamatfizetést? Bármelyik a helyzet, töltse ki a kérdőívünket, hogy a válaszok alapján a legfontosabb tanulságokat külön cikkben közöljük. A teljesen anonim kérdőív ezen a linken érhető el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!