Akár 4 millió forint állami támogatással lehet hétfőtől új villanyautót vásárolni, összegyűjtöttük a feltételeket

2024. február 5. – 04:47

Akár 4 millió forint állami támogatással lehet hétfőtől új villanyautót vásárolni, összegyűjtöttük a feltételeket
Fotó: autóMAGAZIN

Másolás

Vágólapra másolva

Ezt a cikket a Telex és az autóMAGAZIN együttműködésének keretében olvashatják.

Új villanyautók, illetve elektromos hajtású haszonjárművek vásárlására vonatkozó, 30 milliárd forint keretösszegű állami pályázat indul hétfőn. A vissza nem térítendő támogatásra kizárólag vállalkozások jogosultak, így magánszemélyek nem vehetnek részt a pályázaton. A Széchenyi Terv Plusz program keretében meghirdetett lehetőség pontos feltételeit ide kattintva ismerhetik meg, de összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

A támogatásra jogosult autók árát nem bruttó, hanem nettó összegként határozták meg. Sokak számára jó hír lehet, hogy törölték azt a korábban belengetett feltételt, amely szerint a taxisok kivételével csak a legalább két főt foglalkoztató vállalkozások kaphatnak pénzt autóvásárlásra, a végleges kiírásban ugyanis az egyfős vállalkozások is szerepelnek. Fontos ugyanakkor, hogy a támogatott jármű vételára nem lehet magasabb, mint a vállalkozás utolsó lezárt évének nettó árbevétele, egyéni vállalkozók esetében pedig az éves bevétel összege.

Mikortól meddig lehet pályázni?

A pályázatokat 2024. február 5-én 17 órától 2025. március 31-én 10 óráig lehet benyújtani, és a teljes támogatási, illetve vásárlási folyamatot legkésőbb 2026. április 30-ig kell lezárni. Ez azt jelenti, hogy eddig az időpontig a pályázat keretében beszerzett, tisztán elektromos gépjárműnek a kedvezményezett tulajdonába kell kerülnie. A támogatással vásárolt autókat és haszonjárműveket az átvételtől számított három évig, de legkésőbb 2027. december 31-ig nem lehet eladni.

A felhívás közzétételekor meghirdetett 30 milliárd forint keretösszegből 10,8 milliárd forintot osztanak szét budapesti vállalkozások közt, a kevésbé fejlett régiókba (Pest, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld) pedig összesen 19,2 milliárd forint jut. A kiírás szerint nyitott a lehetőség arra, hogy az igények megváltozása esetén átcsoportosítsanak összegeket, és kiderült az is, hogy összesen legfeljebb 9375 gépkocsi megvásárlását támogatja az állam.

Autónként 2,8–4 millió forintot adnak

A támogatás mértéke minden kategóriában az akkumulátor bruttó tárolókapacitásától függ. A bruttó 40 kilowattóránál (kWh) kisebb kapacitású akkumulátorral szerelt villanyautók esetében 2,8 millió forint a maximális támogatási összeg, míg a 41 és 59 kilowattóra közöttiekre 3,6 milliót, a 60 kilowattóránál nagyobb akkumulátorral felszerelt modellek vásárlásához pedig a maximális 4 millió forint kaphatják meg a pályázat résztvevői.

Az egyes kategóriákban nettó összegű árplafont is meghatároztak. A 40 kWh alatti bruttó kapacitású akkumulátorral szerelt autók ára nem haladhatja meg a nettó 11,5 millió forintot, a 41 és 59 kWh közöttieké a 14 millió, a 60 kWh-s és annál nagyobbaké pedig a 20 millió forintot. Mivel személyautók esetében a kereskedések általában a bruttó vételárat tüntetik fel, nem árt tudni, hogy a pályázatban szereplő árplafonok bruttó összege körülbelül 14,6, 17,8 és 25,4 millió forint, de az autóvásárlást terhelő egyéb közterhek ezt kismértékben eltéríthetik.

Haszongépjárművekre is adnak pénzt

Teherautók és kisbuszok esetében (M2, N1 és N2 kategória) kicsit közelebb esnek egymáshoz a támogatási összegek. A 49 kilowattóra és ez alatti bruttó kapacitású akkumulátorral szerelt típusok 3,6 millió, az 50 és 74 kWh közöttiek 3,8 millió, a 75 kWh-s és ezt meghaladó akkumulátorral rendelhető járművek a maximális 4 millió forintos támogatást kaphatják meg.

A 49 kilowattórás és az alatti akkumulátorral szerelt teherautók nem kerülhetnek többe nettó 17 millió forintnál, míg az 50 és 74 kWh közöttiek esetében a vételár legfeljebb 22 millió, a 75 kWh-s, illetve az e fölöttieké pedig 25 millió forint lehet.

Vállalkozásonként több autóra is lehet igényelni

Egy vállalkozás több elektromos hajtású járműre is igényelhet támogatást, ez azonban a vállalkozás létszámától is függ. A 9 fős vagy annál kisebb létszámú cégek egy, a 10 és 49 főt foglalkoztató cégek öt, az 50 és 249 fős létszámúak tíz, míg a 250 fős, vagy annál nagyobb vállalkozások legfeljebb 16 elektromos hajtású jármű vásárlásához vehetik igénybe az állami támogatást.

Ez utóbbiak közt lehetnek majd azok, amelyek végül minden megpályázott jármű után megkapják a legmagasabb, 4 millió forintos összeget, így összesen 64 millió forint állami pénzből korszerűsíthetik járműparkjukat.

Importőri kedvezmények is csökkenthetik az árakat

A márkaimportőrök egyedi kedvezményekkel is kiegészíthetik az állami vásárlási támogatást, ami tovább csökkentheti a fizetendő összeget, ezért érdemes ajánlatot kérni a döntés előtt, ám cikkünk befejezéséig nem érkeztek meg ezek az egyedi ajánlatok.

Szöveg: Gajdán Miklós, az autóMAGAZIN főszerkesztője, az Év Autója zsűri tagja

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!