A záhonyi határnál fognak tüntetni a magyar gazdák az ukrán gabonaimport miatt

2024. február 2. – 11:31

A záhonyi határnál fognak tüntetni a magyar gazdák az ukrán gabonaimport miatt
Gazdák demonstráltak az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő brüsszeli döntés ellen Záhonynál tavaly szeptemberben – Fotó: Balázs Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő pénteken a záhonyi határnál fognak tiltakozni a magyar gazdák az Európai Bizottság döntése ellen, amely lehetővé tenné újabb egy évre az ukrán termények vámmentes behozatalát – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, írja a Vg.

A bizottság szerdai előterjesztése alapján újabb egy évvel meghosszabbítaná az ukrán élelmiszerek korlátozás nélküli behozatalát az unióba. A Magosz szerint olyan termékekkel kell versenyezniük, amelyeknek előállításakor semmilyen uniós elvárást nem kell teljesíteni.

Miután az Európai Bizottság már tavaly sem hosszabbította meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia megtette saját hatáskörben. Az ukrán gabona behozatala ellen a magyar kormány azzal érvelt, hogy ott külföldi tulajdonban van a mezőgazdaság jelentős része.

„A magyar gazdák kiállnak a magyar kormány mellett, amely Brüsszellel szemben is védi az érdekeinket” – írta a Magosz közleményében.

Nagy István agrárminiszter szerint Brüsszel úgy tervezi meghosszabbítani 2025 júniusáig az intézkedést, hogy semmilyen megoldást nem javasol az ukrán gabonaimport problémáinak kezelésére.

„Egyértelmű, hogy a kialakult helyzetben a magyar gazdák továbbra is csak a kormányra számíthatnak, ezért Magyarország egészen addig fenntartja az Ukrajnából érkező termékek nemzeti importtilalmát, amíg nem születik azzal egyenértékű nemzetközi megoldás” – írta Facebook-oldalán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!