700 ezer ember él patika nélküli településen Magyarországon

2024. február 2. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem 1100 milliárd forintot költött tavaly gyógyszerekre a lakosság Magyarországon. A növekedés 11,6 százalékot jelent. Miközben a forgalom nőtt – igaz, az inflációnál kisebb mértékben –, a gyógyszertárak száma egy százalékkal csökkent: az év végén 15 közforgalmú patikával és 6 fiókgyógyszertárral volt kevesebb, mint egy évvel korábban – közölte az Economx.hu szerint Zlinszky János. A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) elnöke szerint a folyamat régóta tart, korábban is évente körülbelül 20 patika zárt be, ám a közforgalmú gyógyszertárakat csak részben pótolták a helyüket átvevő fiókgyógyszertárak. Ezek ugyanis többnyire olyan településen jöttek létre, ahol már van gyógyszertár.

2024-ben már 700 ezer ember él olyan településen, ahol a közelben nincsen patika.

A gyógyszertárak forgalmának növekedését segítette, hogy a kórházi gyógyszertári forgalomból átsoroltak nagy értekű készítményeket, összesen 28 milliárd forint értékben. Enélkül az intézkedés nélkül a növekedés 9 százalék lett volna.

A szakma 6,5 százalékos gyógyszerfogalom-növekedésre számít, miközben költségeik 10 százalékos emelkedésével kalkulálnak a gyógyszertárak. Az elmúlt években a patikák fenntartási költségei közel a duplájával emelkedtek.

Év közben kell kisegíteni a kasszát

Az Ecomomx szerint „korábban évente 8-10 százalékkal nőtt a receptköteles gyógyszerek támogatása”, idén azonban marad az 500 milliárd forintos keret. Vélhetően azonban ezt meg kell emelni, ahogyan tavaly is történt, amikor menet közben egészítették ki 31 milliárd forinttal, így érve el az 503 milliárdot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!