Egy éve eltűnt, most lemondott az egyik legnagyobb kínai bank vezetője

2024. február 2. – 13:19

Másolás

Vágólapra másolva

Bao Fan, a China Renaissance Holdings kínai óriásbank alapítója és egyik vezetője tavaly február közepén tűnt el. Nem sokkal később a bank közölte: a hatóságok vitték el. Most bejelentették: lemondott.

A CNN beszámolója szerint a China Renaissance pénteken a hongkongi tőzsdére benyújtott bejelentésében azt írta, Bao „egészségügyi okokból és azért, hogy több időt tölthessen családi ügyeivel”, azonnali hatállyal lemond elnök-vezérigazgatói tisztségéről.

A China Renaissance-t 2005-ben alapító Bao Fangot a kínai technológiai ipar titánjának tekintik, aki számos olyan üzletet hajtott végre, amely az online fogyasztói gazdaságot alakította. Egy 2018-as cikkében azt írta, hogy cége a kínai nyilvánosság által ismert internetes vállalatok 70 százalékával került már üzleti kapcsolatba. Bao eltűnése egy sor olyan eset után következett be, amikor a kínai elnök, Hszi Csin-ping korrupcióellenes kampányának részeként magas rangú kínai vezetők tűntek el. Eltűnése után a China Renaissance közölte: Bao szorosan együttműködik a hatóságokkal egy nyomozásban, de részleteket nem közöltek.

A pontos holléte azóta sem ismert, feltehetően az ország legfőbb korrupcióellenes felügyelőségének őrizetében van.

Tavaly áprilisban a vállalat közölte, hogy kénytelen volt elhalasztani éves eredményeinek közzétételét, mert a könyvvizsgálói nem tudták elérni Baót. A pénteki közleményben nem tértek ki arra, hogy azóta kapcsolatba tudtak-e lépni vele.

Baót a másik társalapító és eddigi ügyvezető igazgató Hszie Ji Csing követi a vezérigazgatói székben.

A China Renaissance részvényeinek kereskedését tavaly áprilisban függesztették fel. A múlt hónapban a China Renaissance közölte, hogy új könyvvizsgálót nevezett ki, és megpróbálja „a lehető leghamarabb” közzétenni a 2022-es éves eredményeket és a 2023-as időközi jelentést. A hongkongi tőzsde szabályai szerint a vállalat pénzügyi eredményeinek közzététele kulcsfontosságú feltétele annak, hogy részvényeivel újra lehessen kereskedni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!