Kartelleztek a sószórós cégek, 400 milliós bírságot szabott ki a versenyhivatal

2024. február 1. – 10:22

Másolás

Vágólapra másolva

Kartelleztek és összejátszottak egymással a hazai sószórós cégek – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A nemzeti versenyhatóság összesen mintegy 400 millió forint bírságot szabott ki hat cégre, amelyek közül négy beismerte a jogsértést – írta a hivatal közleménye.

A GVH tavaly októberben jelentette be, hogy az útjelfestéssel és közúti táblázással foglalkozó vállalkozások nagy része felosztotta egymás között a hazai piacot 2012 és 2014 között. A versenyhatóság mintegy 300 milliós bírságot szabott ki 17 vállalkozásra az ország teljes területét lefedő sorozatos összejátszások miatt, egyes felelősöknek pedig büntetőjogi következményekkel is szembe kellett nézniük.

Most egy újabb, hasonló kartellügyet zártak le. A nemzeti versenyhatóság 2014-ben indított vizsgálatot, mert észlelte, hogy az ország jelentős, útszóró sót forgalmazó vállalkozásai a csúszásmentesítő anyagok beszerzésére kiírt magyarországi közbeszerzéseken a beadandó árakról egyeztetéseket folytattak, és a pályázatokat felosztották egymás között. A versenyfelügyeleti eljárás igazolta, hogy az érintett cégek 2011 és 2014 között hét, többségében közbeszerzési tenderen egyeztették az ajánlati áraikat, a nyertes személyét, illetve felosztottak egymás között az egyes tendereket. Ezek között voltak a Magyar Közút Zrt., a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. beszerzései, illetve székesfehérvári és gödöllői tenderek is. Két esetben közvetítőkön keresztül folyt a jogsértő egyeztetés.

A sok vállalkozást és nagy számú tendert vizsgáló komplex kartelleljárását a GVH kénytelen volt felfüggeszteni, mert a vizsgált összejátszások nem csupán versenyhatósági következményekkel jártak, hanem büntetőeljárás is folyamatban volt egyes közbeszerzésekkel kapcsolatban. A GVH 3,5 évig várt a büntetőeljárás jogerős lezárására, amely alapján a rendelkezésre álló bizonyítékok újraértékelése is szükségessé vált. Több vizsgált tender kapcsán a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletében a kartellbűncselekmény elkövetését is megállapította.

A GVH Versenytanácsa kiemelten súlyosító körülményként értékelte, hogy azok közpénzeket érintő beszerzési eljárások felosztására irányultak, illetve, hogy a vállalkozások vezető tisztségviselői is részesei voltak.

A versenyhatóság ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe egyes résztvevők együttműködését, ugyanis a hat vállalkozásból négy – ún. egyezségi eljárás keretében – teljeskörűen elismerte a jogsértést, lemondott a jogorvoslatról és megfelelési program bevezetését vállalta. A GVH Versenytanácsa végül összesen 399,8 millió forint bírságot szabott ki a hat vállalkozásra az alábbiak szerint:

  • Magyar Plastiroute Kft. 139 millió forint
  • Solinwet 2000 Kft. 112,4 millió forint
  • Szabolcs-mag 98 Kft. 74,4 millió forint
  • Transit-Speed Kft. 42 millió forint
  • Kelet-Trans 2000 Kft. 24 millió forint
  • Agrochimtranspack Kft. 8 millió forint

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!