Európát Egyiptommal összekötő, tenger alatti adatkábelt épít a 4iG

2024. február 1. – 13:08

Másolás

Vágólapra másolva

Európát Egyiptommal összekötő adatkábelt épít a 4iG és a Telecom Egypt. A két vállalat által építendő, interkontinentális távközlési kábelrendszer egyfajta adatsztrádaként teremthet kapcsolatot a kontinensek között a Földközi-tenger alatt – írta a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye.

A Telecom Egypt jelenleg a harmadik legeredményesebb egyiptomi vállalat, a társaság vezetékes előfizetői bázisa meghaladja a 9 milliót. Jelenleg az egyiptomi háztartások 90 százalékát érik el a cég üvegszálas internet infrastruktúráján keresztül. Most egy közös szándéknyilatkozatot írtak alá a 4iG-val egy vegyesvállalat megalapításáról, ami a tervek szerint koordinálni fogja a tenger alatti vezeték kiépítését.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a budapesti aláírási ceremónián elmondta: a magyar kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország az EU tíz digitálisan legfejlettebb országa közé tartozzon. A minisztérium szerint az egyiptomiakkal kötött megállapodás mérföldkő a 4iG számára, mert ez a partnerség belépést jelenthet az interkontinentális vezetékes hálózatok piacára. A 4iG tovább erősítheti regionális jelenlétét azzal, hogy Albániában új adatkaput hoz létre, a nemzetközi optikai tranzitútvonalak bővítése pedig további együttműködési lehetőségeket teremt a régió országaival.

Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke az MTI beszámolója szerint azt mondta, hogy az aláírt megállapodás már az Egyiptom és Albánia között tervezett nagy kapacitású tenger alatti adatkábel-beruházás kivitelezéséhez szükséges részleteket is tartalmazza. A beruházással a két társaság jelentős piaci részesedést kíván szerezni az Európa és Ázsia valamint Európa és Kelet-Afrika közötti gyorsan növekvő adatforgalomból.

A 4iG vezetője elmondta, hogy a tenger alatti távközlési kábelrendszer európai végpontja Albániában lesz, ahol az elmúlt években már jelentős piaci részesedést szereztek a telekommunikációs szektorban. A kábelrendszer albániai kiépítése a legrövidebb útvonalat biztosíthatja a későbbiek során Frankfurt és más fontos kelet- és közép-európai, valamint balkáni nemzetközi forgalmi célpontok felé, mint például Szófia, Bécs és Budapest – tette hozzá Jászai. Mohamed Nasr Eldin, a Telecom Egypt vezérigazgatója stratégiai jelentőségűnek nevezte a 4iG és a Telecom Egypt közötti megállapodást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!