Elrendelték a kínai ingatlanóriás, az Evergrande felszámolását

2024. január 29. – 06:19

Másolás

Vágólapra másolva

A hongkongi bíróság hétfőn elrendelte a kínai ingatlanóriás, az Evergrande felszámolását, írja a CNN a kínai médiára hivatkozva. A döntés előzménye, hogy a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője nem tudott megegyezni hitelezőivel az adósságállomány átütemezéséről. A bíróság közlése szerint hétfőn újabb meghallgatást tart a vállalat ügyében, ahol kinevezhetik az Evergrande felszámolóját.

Az Evergrande a kínai ingatlanválság szimbólumává vált, a vállalat csődje az egész ingatlanszektorban válságot robbantott ki. Tavaly júniusban az Evergrande teljes adóssága meghaladta a 328 milliárd dollárt. Szeptemberben felfüggesztették az ingatlanfejlesztő részvényeivel való kereskedést, miután letartóztatták a cég elnökét. A gyanú szerint Huj Ka Jen offshore számlákra mozgatta át a kínai ingatlanfejlesztő cég egyes eszközeit és vagyonelemeit.

Az Evergande üzleti modelljének egyik alapja az volt, hogy még meg nem épült lakásokat adtak el előre. Ez a valóságban azt jelentette, hogy ma is több százezer vásárló várja a már kifizetett lakásaik átadását, melyek befejezése egy csőd esetén erősen bizonytalan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!