Musk kijelentései után több mint 10 százalékot esett a Tesla részvényeinek értéke

2024. január 26. – 08:09

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy 12 százalékot veszítettek értékükből a Tesla részvényei csütörtökön, a cég tőzsdei értéke pedig 80 milliárd dollárt zuhant azután, hogy Elon Musk részletesen értékelte a globális autópiaci helyzetet, és megosztotta véleményét az idei kilátásokról, írja a BBC.

A márka értékelése szerint 2024-ben az előzetes várakozásoknál kisebb mértékben, nagyjából 21 százalékkal bővül majd a kereslet a Tesla autói iránt, ami jelentősen elmarad a három évvel ezelőtt felvázolt 50 százalékos éves növekedéstől.

Mindezen az sem változtat, hogy éppen a közelmúltban csökkentette jelentősen a legnépszerűbb modellek, az Y és a 3 árát a világ legfontosabb piacain, hogy állja a versenyt legnagyobb kihívójával, a kínai BYD-vel szemben, amely a negyedik negyedévben több villanyautót adott el, mint a Tesla.

A keresletet a tartósan magas hitelfelvételi költségek is visszafogták, mivel a központi bankok világszerte magasan tartják a kamatlábakat, hogy ezzel is megpróbálják visszafogni az inflációt. Musk ugyanakkor kifejtette, hogy a Tesla jelenleg két fontos növekedési hullám közt áll, és jövőre egy minden eddiginél olcsóbb elektromos autó bemutatását tervezi.

Az egyelőre csak Redwoodként emlegetett népautó kisebb méretű lesz, mint a Model Y, ára pedig 25-30 ezer dollár körül mozoghat, ami 8,9-11,6 millió forintnak felel meg, szemben a jelenleg legolcsóbb Teslák 17 millió forint körüli indulóárával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!