Van olyan budapesti lakótelep, ahol már egymillió fölött vannak a négyzetméterárak

2024. január 25. – 12:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly az újbudai Lágymányosi lakótelepen már egymillió forint fölötti négyzetméteráron keltek el a lakások, és hamarosan az óbudai Pók utcai lakótelepen is túllépheti a milliós álomhatárt a lakások négyzetméterenkénti ára – véli Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A KSH és a NAV legfrissebb adataiból kitűnik, hogy a kereslet általános visszaesése ellenére a lakótelepi lakások ára az elmúlt évben is tovább emelkedett. A NAV által közölt adatok szerint a lakótelepi lakások – némileg elmaradva az általános piaci ütemtől – 15 százalékkal drágultak egy év alatt, így mára az átlagos négyzetméteráruk meghaladja országosan az 540 ezer, a fővárosban pedig a 740 ezer forintot. Ezek az átlagok azonban jelentős különbségeket fednek el, a legolcsóbb és a legdrágább lakótelepek átlagára között közel kilencszeres a különbség.

2023-ban fordult elő először, hogy nem csupán néhány adásvételnél érték el az egymilliós négyzetméterárat, hanem egy egész lakótelep forgalmi átlagára is meghaladta ezt az értéket. Ez először az újbudai Lágymányosi lakótelepnek (1,026 millió forint/m²) sikerült, ami még blokkos technológiával épült. Valkó Dávid úgy számol, hogy a jövőben a III. kerületi Pók utcai lakótelep is túllépheti a milliós határt, itt tavaly 953 ezer forint volt átlagos négyzetméterár.

Budapesti látkép a Széchenyi-hegyről, háttérben a Csepeli Szabadkikötő – Fotó: Róka László / MTVA Bizományosi / MTI
Budapesti látkép a Széchenyi-hegyről, háttérben a Csepeli Szabadkikötő – Fotó: Róka László / MTVA Bizományosi / MTI

Nem meglepő módon a budapesti lakótelepek a legdrágábbak: a XI. kerületben 890 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, kevéssel maradt el ettől a XIII. kerület (863 ezer forint). A fővárosi középmezőny felső részéhez tartozik a IX. (814 ezer forint), a III. (762 ezer forint) és a XIV. kerület (760 ezer forint). Budapest legolcsóbb részein a 700 ezret sem éri el a lakótelepek átlagos négyzetméterára: ide tartozik Kőbánya, Pestszentlőrinc-Pestszentimre, valamint Csepel. A sor végén Pesterzsébet áll a maga 618 ezer forintos átlagos négyzetméterárával.

A pesterzsébetinél már néhány vidéki városban is magasabb fajlagos áron forognak a panellakások. A nagyobb forgalmúak közül Debrecen a csúcstartó 628 ezer forintos átlaggal, alig lehagyva Veszprémet (624 ezer forint). Az élmezőnyhöz tartozik még Székesfehérvár (597 ezer forint), Sopron (592 ezer forint) valamint Győr (575 ezer forint). A legolcsóbb Komló, Salgótarján illetve Ózd, ahol a 200 ezer forintot sem éri el az átlagos négyzetméterár.

Az OTP vezető elemzője kiemelte, hogy a panellakások jól őrzik az értéküket: jellemzően jó a tömegközlekedés a környékükön, kiszámíthatóak a fenntartási költségeik, és általában olcsóbbak is, mint a környező téglalakások.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!