Egymillió forintot fizettek két régi papír kétszázasért a Vaterán

2024. január 22. – 12:48

Másolás

Vágólapra másolva

Egymillió forintot fizettek két darab papír kétszázasért a Vaterán tavaly szeptemberben – derült ki az online piactér közleményéből.

A Károly Róbert királyt és a diósgyőri várat ábrázoló papír kétszáz forintost 2009-ben vonták ki a forgalomból. A szóban forgó bankjegyek azért értek ilyen magas összeget, mert a legutolsó, 2007-es dátum volt rajtuk, a legutolsó széria sorozatjelét viselték, és emellett a sorszámuk is nagyon alacsony volt.

Papír kétszáz forintos – Forrás: Wikipédia
Papír kétszáz forintos – Forrás: Wikipédia

A közlemény szerint a Vaterán már a koronavírus-járvány előtti években is folyamatosan nőtt a numizmatikai termékkategória forgalma, ami éves szinten sok százmillió forintra nőtt.

A magyar forintot 1946. augusztus 1-jén vezették be, az ehhez a dátumhoz közel készült, makulátlan vagy jó állapotú érmék különösen sokat érnek: nemrég egy különösen ritka, próbaveretként 1947-ben készült alumínium 10 filléres több mint 400 ezer forintért kelt el. A forint pénzérmék esetében a piaci értékét a fellelhetőség (a megmaradt példányok száma) és az állapotuk határozza meg. Egy verdefényes, tökéletes állapotú példány sokkal többet érhet egy olyannál, amely éveken át közkézen forgott.

A Vaterán egy 1968-ban, Semmelweis Ignác születésének 150. évfordulóján kibocsátott sorozat legutolsó címlete, egy 1000 forintos aranyérme például közel 2,4 millió forintért került új tulajdonosához. Az 1990 után kibocsátott emlékérmék értéknövekedésére a Magyar Nemzeti Bank 2021-es évi Szent István király arany emlékérméje jó példa: az 500 ezer forintos névértékű érmét tavaly ősszel közel 1,4 millió forintért adta el a tulajdonosa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!