A Wall Street széttrollkodásával berobbant Reddit most meghódítaná a Wall Streetet

Legfontosabb

2024. január 19. – 20:11

A Wall Street széttrollkodásával berobbant Reddit most meghódítaná a Wall Streetet
Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy néz ki, hamarosan tőzsdére lép a Reddit, a Bloomberg szerint a cég vezetése már a lehetséges befektetőkkel is megkezdte a tárgyalásokat. Az 52 millió felhasználóval bíró oldal itthon is népszerű, a legnagyobb hazai csoport, az r/hungary már közel 400 ezer tagot számlál. A Redditen az évek során szinte mindenki megfordult, alkalmanként lehet ott kérdezni Barack Obamától és Bill Gatestől, vagy magyar viszonylatban említhetnénk Márki-Zay Pétert, aki mögött erős reddites közösség kovácsolódott össze a 2021-es ellenzéki előválasztás idejére.

A Reddit működésének lényege, hogy a felhasználók az oldalon subredditeket hozhatnak létre, azaz olyan csoportokat, amelyek valamilyen téma vagy érdeklődés köré épülnek. Szinte minden témában lehet már ilyen csoportokat találni: van, ahol fákra tűzött kenyerekről osztanak meg képeket, és olyan is, ahol a tagok beszámolhatnak a féltve őrzött titkaikról.

A Reddit sokáig nem igazán szabályozta a feltöltött tartalmakat, ami nagy szabadságot adott a felhasználóknak, viszont erősen kifogásolható csoportok is megjelentek, ez pedig sokáig távol tartotta a hirdetőket a tavaly a tizennyolcadik születésnapját ünneplő oldaltól. Az utóbbi években azonban egyre erősebb a törekvés arra, hogy nyereséges legyen az oldal, és a tőzsdei belépés sem először merül fel: a vállalat már 2021-ben bejelentette a nyilvános részvénykibocsátás tervét, de a következő évek rossz piaca visszatartotta őket. A külső környezet némiképp javult az utóbbi időben, csakhogy az azóta eltelt két évben a felhasználók elégedetlensége megtépázta a vállalat hírnevét.

Nehéz kezdetek

A cég története 2005-re nyúlik vissza, amikor Alexis Ohanian (ma már Serena Williams teniszező férje) és Steve Huffman 12 ezer dollár támogatást kapott az oldal elkészítésére. Előtte nem volt tervben, hogy közösségi oldalt fejlesszenek, de a helyzet aztán úgy alakult, hogy ez maradt a legjobb opciójuk. Néhány hónappal korábban ismerkedtek meg Paul Graham startupguruval, miután bemutatták neki előző ötletüket, egy telefonos applikációt, amivel éttermekben lehetett volna rendelni, kikerülve a várakozást.

Paulnak tetszett az ötlet, ezért meghívta a programozópárost, hogy adják elő az általa alapított, startupok segítésével foglalkozó Y Combinator zsűrijének – ha őket is meg tudják győzni, százezer dollárt kapnak az oldal beindítására. Ez nem sikerült: a Y Combinator csapata egyszerűen nem látta kivitelezhetőnek az alkalmazást, mivel nem voltak még felkészülve egy ilyen technológiára a kor nyomógombos telefonjai, de értékelte Huffman és Ohanian próbálkozását. Adtak nekik egy második esélyt a támogatás megszerzésére, csak egy jobb ötlettel kellett előállniuk, így 2005-ben, szinte a semmiből megszületett a Reddit.

Serena Williams és Alexis Ohanian a 2019-es Met-gálán – Fotó: Angela Weiss / AFP
Serena Williams és Alexis Ohanian a 2019-es Met-gálán – Fotó: Angela Weiss / AFP

A pénzügyi kezdőlökés ellenére még kezdetleges fázisban volt az oldal, nem léteztek a Redditet ma kisebb csoportokra osztó subredditek, és látogatói sem igazán akadtak. Ohanian beszámolója szerint eleinte ők maguk posztoltak több különböző profilról, hogy úgy tűnjön, mintha lenne élet az oldalon. Idővel elkezdtek megjelenni a hús-vér emberek, és a Reddit rohamléptekkel növekedésnek indult. Szükségük volt valakire, aki tudja tartani a lépést az oldal fejlesztésében, így hamar betársult hozzájuk Aaron Schwartz. A 19 éves programozó egyik korábbi ötletét szintén a Y Combinator finanszírozta, de elfogyott a projekt mögül a pénzügyi támogatás, ezért úgy döntöttek, egyesítik azt a Reddittel.

Mindössze 16 hónappal az oldal alapítása után, 2006-ban a Vogue-ot és a Wiredöt is birtokló Cordé Nast médiaóriás felvásárolta a Redditet. Nem lehet tudni a felvásárlás pontos összegét, ami valahol tíz- és húszmillió dollár között lehetett, de egy biztos: milliomos lett a három, húszas éveik elején járó fiatalból, akik még most sem dőlhettek hátra, mivel a szerződés szerint legalább három évig a cégben kellett maradniuk. Felvettek maguk mellé egy csapatot, az egész irodát San Franciscóba költöztették, és egy rakás újdonságot vezettek be. Megjelentek a felhasználók által létrehozott közösségek, azaz a subredditek, ezzel pedig az ezeket ellenőrző, a Redditnek tulajdonképpen ingyen dolgozó moderátorok is, akik ma már közel 3,4 millió dollárt spórolnak az oldalnak évente.

Mindenki örült Aaron Schwartz kivételével, aki már az oldal eladásába is nehezen ment bele, és egyáltalán nem tetszett neki az új irány, ahol egész nap egy irodában kellett ülnie – őt végül 2007-ben menesztették is a cégtől. Egy évvel később már kétmillió felhasználója volt a Redditnek, mégsem sikerült nyereségessé tenni a vállalatot. Az akkor már körülbelül tízezer, az oldalon található subreddit közül soknak erősen kifogásolható volt a tartalma – volt olyan, ahol szörnyű balesetekről osztottak meg képeket, és olyan is, ahol öncsonkítással találkozhattak a felhasználók. Ez pedig távol tartotta a hirdetőket, mivel senki sem szerette volna ilyen tartalmak mellett viszontlátni a reklámjait. 2009-re végül a másik két alapító, Huffman és Ohanian is otthagyta céget, ez után pedig furcsa évek jöttek a Reddit életében.

Félresikerült hajtóvadászat

A cégnek sehogy sem sikerült profitot termelnie, a szabályozatlan tartalom pedig már nemcsak a hirdetőket, de a befektetőket is kezdte elriasztani a Reddittől. Ennek egyik legjobb példája a 2013-as bostoni merénylet utáni hajtóvadászat lett. Áprilisban, a bostoni maraton alatt két bomba is robbant a városban. A három életet követelő terrorakció után a Reddit egy csoportjának önjelölt detektívjei hajtóvadászatot indítottak – csak éppen nem a valódi tettest találták meg.

A fórumozók egy, az interneten keringő kamerafelvételen látható gyanúsított képét összekapcsolták egy 22 éves bostoni férfival, aki egy hónappal a robbantás előtt tűnt el. Elkezdtek terjeszteni minden róla található információt, hamarosan a neve már a sajtót is bejárta, miközben az eltűnését gyászoló családját sorra érték a fenyegetések. Nem sokkal később az FBI megtalálta az akciót valójában elkövető testvérpárt, a 22 éves férfi holttestére pedig április végén bukkantak rá a nyomozók. Kiderült, hogy semmi köze nem volt a támadásokhoz, az akció előtt egy hónappal fulladhatott vízbe.

Az ilyen tartalmaknak szerettek volna gátat szabni a Redditnél, ezért 2015-ben, miután egy év alatt harmadszor váltott gazdát a vezérigazgatói szék, azt a vállalathoz visszatérő Steve Huffman vette át. Nem sokkal korábban alapítótársa, Alexis Ohanian is újra munkába állt a Reddit vezetőségében, így majdnem teljes volt megint a kép: csak Aaron Schwartz hiányzott, de ő már nem tudott visszatérni a vállalathoz.

Az MIT-hack

2010 szeptemberében arra lettek figyelmesek a JSTOR nevű akadémiai digitális könyvtár mérnökei, hogy valaki egy, a Massachusettsi Műszaki Egyetemről érkező IP-címről percenként több száz PDF-et kezdett letölteni a szervereikről. Letiltották a címet, de másnap egy másik IP-címen keresztül megismétlődött az eset, a sok letöltés pedig már a JSTOR könyvtárának a szervereit is kezdte túlterhelni. Ezúttal már az egyetemről érkező IP-címek egy egész csoportját blokkolták, és értesítették az MIT-t az esetről. Nyomozásba kezdtek az egyetemen, és nem sokkal később kiderült, hogy a Reddit egykori alapítója, Aaron Schwartz áll az eset hátterében.

2007-es távozása után Schwartz élete hatalmas fordulatot vett. Elkezdte foglalkoztatni az internetszabadság kérdése, Guerilla Open Access Manifesto néven 2008-ban kiadott egy kiáltványt, amiben arról írt, hogy magánvállalatok a világ teljes kulturális és tudományos hagyatékát folyamatosan zárják el az emberek elől annak digitalizálásával.

Aaron Schwartznak 2010-ben csak be kellett sétálnia az MIT épületébe, és rákapcsolódnia annak belső rendszerére, és ott vendégként regisztrálnia magát. Ezt kihasználva rácsatlakozott a JSTOR szervereire, hogy az onnan letöltött adatokat mindenkinek hozzáférhetővé tegye. Miután elkapták, hosszas nyomozás után 2012-ben a bíróságra jutott az ügy. Vádalkut ajánlottak neki, de azt Schwartz nem fogadta el, így akár 50 év börtön és egymillió dolláros bírság is várhatott volna rá az ügy lezárultával. 2013 októberében Aaron Schwartz véget vetett az életének, így sokak szemében az internet mártírjaként vonult be a történelembe, az MIT pedig kiadott egy 182 oldalas jelentést, azt vizsgálva, hogy helyesen jártak-e el az ügyben.

Az r/WallStreetBets a Wall Street ellen

Miután a másik két alapító visszatért a Reddithez, elkezdték ritkítani annak tartalmát, változtattak a kinézetén, és elkészítették a telefonos applikációját is. Megmentették a céget a csődtől, de továbbra sem látott nyereséget az oldal. A befektetők tartották el a vállalatot, 2019-ben még a kínai techóriás Tencent is betársult. Aztán 2020-ban nem várt helyről érkezett a lehetőség a fejlődésre.

2021 júniusában a videójátékokkal foglalkozó GameStop bolthálózat részvényeinek ára közel négyéves haláltusa után, szinte a semmiből meredeken emelkedni kezdett. A háttérben a Reddit egy amatőr befektetőket tömörítő csoportja, az r/WallStreetBets állt, rájöttek ugyanis, hogy ha együttesen kezdik el felvásárolni a GameStop részvényeit, felhajtják azok árát. Ez sikerült is, a néhány dolláros kiinduló árról egészen 483 dollárig hajtották fel a részvények értékét. Később a növekedés persze megállt, és a buborék kidurranásával eltüntetett közel 30 milliárd dollárt a ma már csak 4,2 milliárd dollárt érő cég értékéből. A subreddit tagjai nagyrészt még időben leszálltak a hullámvasútról, így volt, aki nagyon sokat keresett az üzleten, miközben több milliárd dolláros károkat okoztak a GameStop részvényeit shortoló fedezeti alapoknak (hedge fundoknak).

A GameStop egyik üzlete San Franciscóban, 2021. március 10-én – Fotó: Justin Sullivan / Getty Images / AFP
A GameStop egyik üzlete San Franciscóban, 2021. március 10-én – Fotó: Justin Sullivan / Getty Images / AFP

Az r/WallStreetBets akciója bejárta az egész világhálót, és februárra 6 milliárd dolláros összegével megduplázódott a Reddit értéke az egy évvel korábbihoz képest.

Kapva az alkalmon, a vállalat szeptemberben hivatalosan is leadta a tőzsdére lépéshez szükséges papírokat, de a részvénykibocsátásra azóta is várni kell. 2022-ben aztán a piac gyengélkedése miatt a Reddit tőzsdére lépése elmaradt. Idén ez megint kilátásba került, mégsem biztos, hogy a valamivel kedvezőbb 2024-es piaci feltételekkel tudott annyit nyerni a Reddit, mint amennyit veszített az azóta eltelt két évben, ugyanis időközben a vállalat döntései több problémára is felhívták a figyelmet az oldal működésében.

A külső fejlesztők megfejése

A cég vezérigazgatója és alapítója, Steve Huffman tavaly júniusban egy Reddit-posztban óriási változásokat jelentett be, amelyek középpontjában az oldal API-hívásainak a fizetőssé tétele állt. A hír óriási felháborodást váltott ki a reddites közösségben.

Az API-ok feladata kicsit leegyszerűsítve, hogy könnyebbé tegyék a kommunikációt egy weboldal és az azt használó külső fejlesztők között. Ha valaki például fejlesztene egy telefonos applikációt, ahol az ember különböző Instagram-bejegyzéseket tud nézegetni, muszáj lenne az alkalmazásnak valahogy megszereznie az adott fotókat az Instagram szervereiről. Erre találták ki az API-hívásokat, ilyenkor ez az alkalmazás felveszi a kapcsolatot az Instagram-szerverekkel, ami pedig automatikusan visszaküldi a neki kellő adatokat és képeket.

Ez a technológia persze nincs ingyen, a Facebooknak, az Instagramnak vagy a Redditnek elő kell halásznia a saját tárából az adatokat, mielőtt el tudnák azt küldeni az igénylőnek. Ezeket az adatigényléseket a Reddit tavaly július óta nem adja ingyen, 0,24 dollárt kér 1000 API-hívásért. Nem a Reddit az egyetlen cég, amely az évek során bejelentette, hogy pénzt kér az API-szolgáltatásokért, viszont az egy hónapos határidő, amit a fejlesztőknek adtak a váltásra, a legtöbbek számára megoldhatatlan volt. Amikor például az Apple 2020-ban megszerezte a Dark Sky nevű időjárás-jelentő applikációt, és bejelentette az Android-verziójának leállítását, 30 hónap átállási időt adott az API-ját használó fejlesztőknek.

Steve Huffman szerint azért volt szükség az API-hívások fizetőssé tételére, mert a Google, az OpenAI vagy a Microsoft is felhasználja a Reddit adatait a nagy nyelvi modelljeik tanításánál, mivel a ChatGPT-hez hasonló mesterséges intelligenciáknak óriási adatmennyiségre van szükségük ahhoz, hogy fejleszteni tudják magukat. Ezt a vállalatok részben az internetről szerzik, így a Redditet is átfésülik, hogy az ott található felhasználók beszélgetéseiből tanulhasson a mesterséges intelligencia.

Huffman és csapata elsősorban ezektől a vállalatoktól akart pénzt kérni, de a döntés óriási felháborodást, és az internet valaha volt legnagyobb online tüntetését okozta, mivel mint utólag kiderült, a Reddit teljes infrastruktúrájának sikerült ezzel keresztbe tenni.

Felbosszantották a felhasználókat

2015 előtt a Redditnek nem volt telefonos applikációja, így aki az oldalt a mobilján szerette volna böngészni, kénytelen volt letölteni hozzá egyet a nem a cég által fejlesztett, de redditezésre készült alkalmazások közül. Ilyen volt például az Apollo, amit rengetegen használtak még a hivatalos Reddit-applikáció megjelenése után is, mivel nemcsak a kezelőfelülete volt sokak számára jobban átlátható, de a látássérültek és a vakok is tudták használni. Az új API-árazások következtében az Apollo egytagú fejlesztőcsapata is bejelentette, hogy kénytelen lesz lehúzni a rolót, mivel számításai szerint közel 20 millió dollárjába, azaz körülbelül

7 milliárd forintjába kerülne évente az új rendszer.

Azt Huffman sem tagadta, hogy a reklámok miatt nekik sokkal nyereségesebb, ha a felhasználók az eredeti Reddit-applikációt használják, de azt is hozzátette, hogy az ő adataik szerint a redditezők 97 százaléka egyébként is a hivatalos alkalmazásban böngészte az oldalt, így az embereknek csak nagyon kis részét érintette a váltás.

A fórumozókat ez nem hatotta meg, a bejelentést óriási felháborodás követte, júniusban pedig a legnagyobb subredditek moderátorai úgy döntöttek, két napra felfüggesztik a csoportok működését. Több mint nyolcezer subredditet kapcsoltak le, így a több százmillió felhasználót érintő akció lett a világ valaha volt legnagyobb internetes tüntetése.

A Reddit végül semmit nem változtatott, kivárta, amíg véget ér az akció, ez pedig csak tovább növelte az ellentétet a cégvezetés és az oldal közössége között. Sok felhasználó elhagyta az oldalt, és voltak csoportok, amelyek a kétnapos tüntetés után sem nyitottak újra, több tüntető moderátorral pedig lezárták a közös munkát. Mégis úgy tűnik, ezen kívül egyelőre megint helyreállt a rend a cégnél. A Bloomberg értesülései szerint ismét tárgyalnak lehetséges befektetőkkel a tőzsdére lépésről, és akár az idei első negyedévben sor is kerülhet rá.

Steve Huffman arról beszélt az API-díjak kapcsán, hogy muszáj volt tenniük valamit, mert a Reddit jelenlegi rendszere fenntarthatatlan volt pénzügyileg. A Reddit nem hozza nyilvánosságra a bevételeit, de a Forex szerint a közel húszéves vállalat még mindig nem nyereséges, ez pedig a tőzsdén nem vetne jó fényt a cégre. Jól mutatja az oldal nehéz helyzetét, hogy a hatalmas felháborodás ellenére sem léptek vissza a júniusi döntéstől. A ma már több mint 50 millió napi aktív felhasználóval rendelkező oldal mindent megtesz a profit érdekében, de a júliusi fejlemények láttán egyre inkább körvonalazódik, hogy a döntések, amelyeket a befektetők és a tőzsdére lépés érdekében hoz a vezetőség, nem feltétlenül egyeztethetők össze a felhasználók érdekeivel. Ez pedig nem túl biztató a hosszú távú növekedési kilátások szempontjából.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!