Német pénzügyminiszter a tüntető gazdáknak: Nincs több pénz

2024. január 15. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn Christian Lindner német pénzügyminiszter kiállt a Berlinben tüntető gazdák elé, és kerek perec megmondta, hogy nincs pénz a költségvetésben az agrárszektor támogatásainak további finanszírozására. Lindner a Brandenburgi kapunál szólt a fővárosban tüntető gazdákhoz, igyekezett elnyerni a szimpátiájukat azzal, hogy elmondta, ő is vidéki gyerek, aki elég sok istállót takarított ki fiatalabb korában. Viszont csak a gazdák pfujolását sikerült elérnie, különösen, amikor arról beszélt, a költségvetés forrásaira szükség van az iskolák és utak fejlesztésére, az ipari energiafogyasztás támogatására és az Oroszországgal háborúzó ukrán hadsereg megsegítésére.

Christian Lindner német pénzügyminiszter beszél a gazdákhoz Berlinben – Fotó: Marten Ronneburg / Marten Ronneburg/NurPhoto
Christian Lindner német pénzügyminiszter beszél a gazdákhoz Berlinben – Fotó: Marten Ronneburg / Marten Ronneburg/NurPhoto

Németországban egy hete tüntetnek a gazdák, amiért a kormány bejelentette, hogy kivezeti az őket érintő adókedvezmények egy részét, például az agrár munkagépek dízeltámogatását. Olaf Scholtz kormánya azért kényszerül a nagyon népszerűtlen megszorításra, mert a német alkotmánybíróság novemberben alkotmányellenesnek nyilvánította a kormány elég nagy költségvetési hiánnyal és így növekvő eladósodással számoló 2024-es költségvetését. A megszorítás a kormányon belül is komoly vitákat vált ki, a Scholtz vezette szociáldemokraták két koalíciós partnere, a Zöldek és a liberális FDP – Christian Lindner pártja – nagyon eltérő nézeteket vall a helyes gazdaságpolitikáról.

Berlinbe eközben egyre több tüntető gazda érkezik, a Reuters cikke szerint már nagyjából tízezren vannak a fővárosban. A kormány igyekezett enyhíteni a gazdák fájdalmain, például azzal, hogy bejelentették, mégsem törlik a mezőgazdaságban járó adó-visszatérítést, az agrárdízel támogatását pedig több éven keresztül, fokozatosan vezetik ki. A tiltakozóknak viszont ez nem elég. A német fővárosban több busz és villamosvonalon leállt a közlekedés a tüntetések miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!