Tízmilliós bírságot kapott a Mészáros Lőrinchez is köthető óriásbank

2024. január 12. – 09:56

Másolás

Vágólapra másolva

Tízmillió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank Mészáros Lőrinc és a magyar állam érdekeltségbe is tartozó magyar gigabankra, az MBH Bankra, mivel az nem teljes mértékben teljesítette a felügyelet a jogelőd Takarékbankra vonatkozó korábbi határozatát a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzés terén feltárt hiányosságok miatt.

A jegybank az MTI-vel azt közölte, hogy folyamatos felügyeletük közben átnézték, hogy az MBH Bank végrehajtotta-e a jogelőd Takarékbankkal szemben hozott 2022-es határozatát. Az MNB ekkor a bírság mellett több intézkedésre is kötelezte a Takarékbankot annak pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzés terén feltárt hiányosságai miatt.

Az MNB szerint az MBH Bank, mint jogutód nem mindenben teljesítette kötelezéseit. A bank nem jelölte ki teljeskörűen a megerősített eljárásba helyezendő ügyfeleit, ezért a pénzmosási szempontból kockázatos ügyfelek, ügylettípusok fokozott ellenőrzése egyes esetekben nem teljesült. A megfelelő riasztás hiányában nem történt meg az adott ügyletek elemzése, értékelése, szükséges esetben pedig a bejelentése.

A bírság mellett a jegybank kötelezte az MBH-t a hiányosságok kijavítására. A bírság összegének mértékét súlyosbította a hitelintézet piaci részesedése, illetve a feltárt problémák ismétlődő jellege. De enyhítő körülmény volt, hogy az MBH Bank intézkedéseket tett szabálysértő gyakorlat megszüntetésére. „A hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését” – közölte az MNB. A Mészáros Lőrinchez is köthető gigabank tavaly is kapott bírságot, ekkor 87 milliót kellett befizetniük, mert vállalatirányítási, kockázatkezelési, IT-biztonsági, tőkemegfelelési és értékvesztésképzési, illetve adatszolgáltatási hiányosságokat is feltártak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!