Újabb kriptoőrületet hozhat az amerikai tőzsdefelügyelet történelmi döntése a bitcoinról

2024. január 11. – 13:55

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb kriptobefektetési lázat eredményezhet az amerikai értékpapír-felügyelet (SEC) szerdai döntése, amellyel jóváhagyták a bitcoin ETF-ek tőzsdei bevezetését.

Az ETF (exchange traded fund) magyarul tőzsdén kereskedett alapot jelent, vagyis egy olyan befektetési formát, amelynek értékét valamilyen mögöttes termék (egy alapkezelő által összerakott eszközkosár) biztosítja. A mögöttes termékek lehetnek kötvények, árupiaci termékek, részvények, az ETF-et pedig általában úgy rakják össze, hogy az értéke kövesse az adott termékkategória árának vagy tőzsdei indexének mozgását. Így például ha egy jól összeállított élelmiszer-ETF-et vásárolunk, akkor annak értéke le fogja képezni az élelmiszer-árupiaci folyamatokat, ha drágul a búza, kukorica stb., az ETF-ünk is szépen megy majd felfelé. De ugyanígy vehetünk egy bizonyos ágazathoz tartozó cégek papírjaiból összerakott vagy éppen nemesfémek értékéhez kötött ETF-et is.

Az ETF-ek az utóbbi időben nagyon népszerűek. Egy évtized alatt globálisan megtízszereződött és így az elmúlt pár évben már 10 ezer milliárd dollár körül mozgott a tőzsdén kereskedett alapokban tartott befektetések értéke (ebből 6,5 ezer milliárd az USA-ban).

Tőzsdei őrület várható

Ebbe a körbe csatlakozik most be az USA-ban a legnagyobb kriptodevizaként a bitcoin (BTC), vagyis a tőzsdefelügyelet döntése értelmében mostantól olyan ETF-eket is vehetnek majd a befektetők, amelyek a BTC-hez vannak kötve. A Reuters beszámolója szerint a hatóság első körben 11 kérelmet hagyott jóvá, köztük a BlackRock, az Ark Investments, a Fidelity, az Invesco és a VanEck igényét bitcoinalapú alapok tőzsdei kereskedésére. Az új kripto-ETF-ek várhatóan már a csütörtöki tőzsdei nyitáskor megérkeznek, a szereplők ugyanis ki akarják használni az új termék körül várható befektetői hype-ot és minél nagyobb részt kihasítani a piacból.

A bitcoin piaci kapitalizációja szerdán mintegy 913 milliárd dollár volt összesen. Arról, hogy az ETF-ek mennyi pénzt vonzhatnak a BTC-befektetésekbe, eltérő előrejelzések jelennek meg, de még a konzervatívabb becslések is jelentős növekedéssel, öt év leforgása alatt 55 milliárd dollárral számolnak. A Standard Chartered elemzőinek optimistább jóslata szerint viszont csak idén 50-100 milliárd dollár áramolhat a bitcoinalapú, tőzsdén kereskedett alapokba.

Kockázatos lehet

Az új befektetési lehetőség vízválasztót jelent a híresen ingadozó árfolyamú kriptodevizának, hiszen mostantól az USA-ban nem kell külön kriptóra szakosodott pénzügyi szolgáltatóknál vásárolni belőle, ha tartani akar valaki a portfóliójában bitcoin jellegű eszközt, hanem megveheti majd a hozzá kötött ETF-et a tőzsdén. Ez a konzervatívabb befektetők előtt is megnyitja az utat a BTC felé, összességében pedig az elemzők szerint jelentős lökést adhat az utóbbi időben a botrányoktól sújtott kriptoiparnak. De az összefüggés fordítva is állhat: Douglas Yones, a New York-i tőzsde egyik vezetője szerint a jóváhagyás mérföldkő az ETF-iparág számára.

Egyes szabályozási szakértők viszont inkább a kockázatokra figyelmeztetnek. „Ha egyszer átszakad a gát, a SEC-nek nagyon nehéz lesz folytatnia a »mondj nemet a kriptóra« megközelítést” – nyilatkozta Jim Angel, a Georgetown McDonough School of Business docense arra utalva, hogy a lépés fokozatosan megnyithatja az utat más innovatív, kriptoalapú termékek tőzsdei bevezetése előtt is, miközben továbbra is egy rendkívül ingadozó piacról beszélünk. Dennis Kelleher, a Better Markets befektetői érdekvédelmi agytröszt vezérigazgatója arra figyelmeztetett, hogy a bitcoin még mindig sebezhető a kriptóra szakosodott csalókkal szemben, és azt mondta, hogy az ETF-ek jóváhagyása „történelmi hiba” volt.

A felügyelet pálfordulása

A zöld lámpa megadása egyébként a SEC szempontjából is komoly fordulatot jelent, a hatóság ugyanis korábban kategorikusan elutasította a bitcoin ETF-ek engedélyezését. Gary Gensler, a SEC demokrata elnöke személyesen kriptoszkeptikus álláspontot foglal el, ennek ellenére most csatlakozott a hatóság két republikánus biztosához és jóváhagyta a termékek forgalmazását, míg két másik demokrata biztos továbbra is kitartott az elutasítás mellett.

Szerdai nyilatkozatában Gensler azzal indokolta döntését, hogy egy közelmúltbeli bírósági ítélet fényében a termékek jóváhagyása „a leginkább fenntartható, előre vezető út”. Itt arra utalt, hogy tavaly egy szövetségi fellebbviteli bíróság kimondta: a SEC tévedett, amikor elutasította a Grayscale Investments azon kérelmét, hogy a már létező Grayscale Bitcoin Trustot ETF-é alakítsa át. Ugyanakkor Gensler azt is elmondta, hogy az ügynökség továbbra sem támogatja a bitcoint, és „spekulatív, volatilis eszköznek” nevezte, amelyet bűncselekmények finanszírozására is használnak.

A SEC elnöke megismételte azt a régóta hangoztatott álláspontját is, miszerint a bitcoin árucikk, nem pedig értékpapír, a szerdai jóváhagyás pedig semmiképpen sem azt jelzi, hogy a hatóság enyhítene a törvényeket semmibe vevő kriptojátékosok elleni fellépésén. A SEC jelenleg bíróságon támadja áll a Coinbase-t, amit az amerikai értékpapírtörvények állítólagos megsértése miatt perelt be, bár a vállalat tagadja a vádakat.

Durván felmehet a bitcoin ára

A bitcoin értéke növekvő pályán mozog mostanában, az elmúlt hónapok során több mint 70 százalékkal emelkedett az árfolyam. Ennek oka részben pont az volt, hogy a fenti bírósági döntés után sokan spekuláltak arra, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet meg fogja adni az engedélyt a bitcoin-ETF-ek kereskedésére. Másrészt valószínűleg a közelgő felezés is hajtotta fel az árat. A bitcoinbányászat szempontjából fontos felezések négyévente történnek, minden ilyen alkalommal a felére csökken a bányászatért kapható tokenek mennyisége. A felezések előtti időszakok hagyományosan erősek szoktak lenni a bitcoinnál, a 2024 tavaszi alkalom előtti hónapokat tehát ez is megnyomja.

A szerdai döntés óta az ár ismét nekilendült, a bitcoin árfolyama csütörtök kora délután 47 ezer dollár felett áll, miután 24 órán belül 6 százalék felett nőtt.

Hogy meddig mehet el, az egyelőre spekulációk tárgya, akadnak olyan elemzők, akik szerint újabb hosszú menetelésre kell készülni, és 2025-ig akár 200 ezer dollár környékére kúszhat fel az árfolyam. A 2008 óta létező BTC árfolyama mostanáig több durva fellendülést és összeomlást megélt, eddigi történelmi csúcsát 2021 novemberében érte el több mint 67 ezer dolláros értékkel, de járt már 4 ezer dollár alatt is – legutóbb azután kezdett durván zuhanni, hogy 2022 novemberében az FTX kriptotőzsde csődöt jelentett.

A kriptodevizák közismert volatilitása miatt az árfolyam-előrejelzések megbízhatósága minimum kétes, ugyanakkor az szinte biztos, hogy a friss SEC-döntés segíthet az extrém ingadozáson annak révén, hogy szélesíti a BTC-befektetések potenciális közönségét, ezzel a korábbiakhoz képest stabilizálva az árfolyamot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!