Durván drágulhat idén a bankolás, érdemes lesz odafigyelni

2024. január 8. – 10:47

Másolás

Vágólapra másolva

A szabályok értelmében idén legfeljebb a 2023-as infláció mértékével, vagyis mintegy 18 százalékkal emelkedhetnek a banki szolgáltatások díjai, ezért nem árt, ha mindenki ellenőrzi, hogy mennyit fizetett tavaly az átutalásokért és egyéb fizetős szolgáltatásokért, hívja fel a figyelmet összeállításában a Biztos Döntés portál.

Az ügyfeleknek legkésőbb január végéig kell megkapniuk bankjuktól azt a részletes kimutatást, amely tartalmazza, hogy pontosan mennyi pénzt vontak le tőlük az előző év során, és ez lesz az idei költségnövekedés kiindulópontja. A portál szerint többféle módszerrel is elkerülhető az akár 18 százalékos drágulás, amely egyébként tavaly a pénzintézetek döntő többségnél 14,5 százalékos volt.

Az egyik legkézenfekvőbb az sms-értesítésekkel kapcsolatos szolgáltatás lemondása, majd átállás a többnyire ingyenes push-üzenetekre, bár ez utóbbit szintén érdemes ellenőrizni. Az előbbiekért éves szinten akár több ezer forintot is fizethetünk attól függően, hogy mekkora forgalmat bonyolítunk a számlánkon. A tavaly sms-értesítésekre kifizetett összeg átlagosan 6390 forint volt, de előfordult, hogy valaki havonta fizetett ennyit, míg több százezer ügyfél esetében 20 ezer forintot is meghaladó összeg ment el a rövid szöveges üzenetekre.

A költségcsökkentés másik lehetősége a számlacsomag-változtatás. Mint Gergely Péter, a Biztos Döntés szakértője felhívja a figyelmet, 2023. július 1-től a bankoknak kötelezően kínálniuk kell egy úgynevezett alapszámlát, amelynek havidíja a minimálbér 1,5 százalékáról annak 0,5 százalékára csökkent. Az átlagos magyar banki ügyfél tranzakciós gyakorlatának megfelelő számú ingyenes szolgáltatást nyújtó számla a korábbi 3 ezer forint helyett mindössze ezer forintért elérhető bárki számára, így pusztán az alapszámlára váltással az ügyfelek 60 százalékának, vagyis 4 millió magyarországi banki ügyfél költségei 15 százalékkal csökkenthetők. Aki több mint havi 15 tranzakciót végez, annak a bankok fix díjas számlacsomagjai segíthetnek alacsonyan tartani a költségeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!