Megéri a határ túloldalán tankolni: majdnem minden szomszédos országban olcsóbb az üzemanyag

2024. január 4. – 14:48

Másolás

Vágólapra másolva

Januárban a Mol két részletben összesen 41 forinttal emeli az üzemanyagok árát, érvényesítve a megemelkedett jövedéki adót. A Világgazdaság összeállítása szerint viszont már az első, január 1-től bevezetett emeléssel is drágább Magyarországon tankolni, mint lényegében bármelyik környező országban, ezért a jövőben a magyar határ mentén megindulhat a benzinturizmus.

A Holtankoljak.hu adatai szerint január 4-én 561 és 599 forint volt a benzin és a gázolaj átlagos ára a magyar benzinkutakon. A Világgazdaság gyűjtése szerint pedig a legtöbb szomszédos országban ennél olcsóbban lehet legalább az egyik, de sok esetben mindkét üzemanyagból tankolni. A portál az ukrán és osztrák árakat nem vizsgálta, de 380 forintos euróárfolyammal számolva Horvátországban, Szlovéniában és Romániában is olcsóbb a magyar átlagárnál a benzin és a dízel, míg Szlovákiában csak gázolajat lehet olcsóbban venni, mint itthon.

Szlovéniában és Horvátországban a kormány maximálta a legtöbb benzinkút haszonkulcsát (Szlovéniában az autópályák menti kutakra ez nem érvényes), így a VG szerint lényegében hatósági ár van érvényben mindkét országban. Emiatt pedig a portál szerint a horvát határ menti településekből már most is sokan járnak át, mert 3-4 ezer forintot is lehet spórolni egy tankolással. Horvátországban a benzin és a gázolaj is 532 forintnak megfelelő euróba kerül, Szlovéniában pedig benzint 520, dízelt 560 forintért lehet tankolni átlagosan. Romániában 508 és 544 forintban kerül egy-egy liter üzemanyag, Szlovákiában pedig a benzin 589, a dízel 570 forintba kerül most, de szlovák szakértők szerint könnyebb lehet, hogy a közeljövőben a benzin ára is 570 forint körülre eshet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!