Az év első napjai után úgy tűnik, felpörgette a lakáspiacot az új csok

2024. január 4. – 12:25

Másolás

Vágólapra másolva
  • Január első napjaiban 22 százalékkal nőtt országosan a használt lakások és házak iránti kereslet az egy évvel korábbihoz képest, ezzel megfejelve a december 15 százalékos erősödést;
  • a fővárosi eladó lakásokra és házakra érkező érdeklődések száma bőven az átlagot meghaladó, 37 százalékos növekedést produkált az idei év elején;
  • a megyei jogú városokban 15, a kisebb városokban 14 százalékkal nőtt a kereslet, a községekre pedig 9 százalékos többlet volt jellemző;
  • mivel a legtöbb vevő a meglévő otthona értékesítéséből finanszírozza a következő otthonát, ezért az ügyletek sikeres lezárása érdekében az eladók is egyre motiváltabbak lehetnek. Emiatt pedig egyre több jó fogással lehet találkozni majd a lakáspiacon is

– áll mindez az Ingatlan.com, Magyarország piacvezető ingatlanhirdetési portáljának csütörtöki közleményében.

Nagyon erősen kezdte az évet a lakáspiac, amire számítani lehetett a tavalyi pangás után

– derül ki az Ingatlan.com elemzéséből, amely a decemberi és a január első napjait jellemző kereslet alakulását ismerteti. Számítani lehetett erre a forgatókönyvre, de Budapest még így is meglepetés okozott – olvasható a közleményben.

„Már decemberben megkezdték az új évre való felkészülést a használt lakás vagy ház vásárlását tervezők. A múlt hónapban 15 százalékkal nagyobb volt a kereslet, mint egy évvel korábban. Január első napjaiban fokozták a tempót, 22 százalékkal nőtt az eladó lakásokra és házakra érkező érdeklődések száma.

A kiugró kereslet nem jelent meglepetést. Sok vevőjelölt várt a januártól elérhető új vagy a bővített lakástámogatási konstrukciókra, azaz a csok pluszra és a falusi csokra”

– mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az év elején különösen a budapesti lakóingatlanoknál látszik kiugróan erős kereslet, éves összevetésben 37 százalékos az erősödés ebben a szegmensben.

A fővároson kívüli piacot nézve a megyei jogú, illetve a kisebb városok 15 és 14 százalékos bővülést könyvelhettek el. A községekben kicsit visszafogottabb, 9 százalékos volt a növekedés, ám Balogh László szerint a falusi csok utóbbiak piacán is élénkülést hoz.

Az Ingatlan.com szakértője szerint a kereslet élénkülésének előjeleként volt értelmezhető a kínálat bővülése. Jelenleg közel 150 ezer eladó lakás- és házhirdetésből válogathatnak a vevők, ami 17 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. „A legtöbb vevő a meglévő ingatlanának eladásából finanszírozza a következő otthonát, ezért a kínálat utánpótlása is folyamatos lehet 2024-ben.

A megindult keresletélénkülés miatt a vásárlóknak az idő kritikus tényezővé válik, ezért egy-egy álomotthon megszerzése miatt motiváltak lehetnek a meglévő otthonuk mielőbbi sikeres értékesítésében is. Ennek köszönhetően pedig egyre több jó fogás bukkanhat fel a lakáspiaci kínálatban is”

– értékelte a helyzetet Balogh László.

Szerinte a kínálat bővülése azért sem meglepő, mert a keresletélénkülés miatt a tulajdonosok és ingatlanközvetítők is pontosan tudják, hogy ha most nem találkoznak a vásárlók az általuk hirdetett eladó ingatlanokkal, akkor lemaradnak az állami támogatások által fűtött első komoly vevői hullámról.

„A decemberben és az év elején megugró kereslet várhatóan februárban, márciusban jelenik meg az adásvételek számában.

Az első negyedévben 5-8 ezer olyan adásvételre kerülhet sor, ami a lakástámogatások bevezetésének és bővítésének köszönhető”

– mondta Balogh László.

Példaként említette a babaváró támogatás indulását, a kedvezményes hitel bevezetését követő hónapokban nagyon masszív volt a kereslet a konstrukció iránt. „Most is erre számítunk, tehát a támogatásokat kihasználó vevők első hulláma miatt erős lesz az első negyedév. Utána várhatóan felveszi a 2024-es utazósebességet a lakáspiaci forgalom, ami minden bizonnyal erősebb lesz a tavalyinál, de még elmarad a 2021-es évtől” – fogalmazott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!