K-monitor: Minden eddiginél nagyobb megszorítást tervez a kormány az önkormányzatoknál

2024. január 4. – 18:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az Orbán-kormány minden eddiginél komolyabb megszorítást tervez az önkormányzati szektor feladatainak finanszírozásánál – írja blogján a K-Monitor. A közpénzek átlátható felhasználásáért és a korrupció visszaszorításáért kampányoló civil szervezet mindezt a Pénzügyminisztérium december 30-án kiadott, Makrogazdasági és Költségvetési Előrejelzés 2023-2027 című dokumentumából olvasta ki.

A K-Monitor szerint a dokumentumból kiderül, hogy a kormány által az önkormányzati szektor feladatainak finanszírozására nyújtott költségvetési támogatás 2027-ig nem hogy az inflációt nem követi majd le, de számszerűen is csökkenne, miközben a jelentősebb saját adóbevételekkel rendelkező településekre kivetett „szolidaritási adó” tovább növekszik.

Ezzel a központi költségvetésből az önkormányzati rendszer felé folyó nettó finanszírozás így soha nem látott mélypontra csökkenne.

2027-re a terv szerint a költségvetés önkormányzatok működésére költött nettó kiadása a 2023-as 850 milliárd fortintról 700 milliárd forint alá, vagyis a 2018-as szint alá csökkenne, miközben az önkormányzatok költségei a magas infláció, a bérek és az elszaladt energiaárak miatt jelentősen megnőttek.

A K-Monitor szerint mindez a települések működőképességének felborulásával fenyeget. A kormány számára viszont ez a megszorítás politikai haszonnal jár, hiszen a problémákért a helyi polgármestereket lehet felelőssé tenni, ráadásul a kormány önkényes különbséget tehet a települések között, támogatva a kormánypárti és tovább rontva a vele ellentétes színezetű városok helyzetét. Az intézkedésnek azonban jelentős lehet a társadalmi költsége, különösen úgy, hogy a helyi közszolgáltatások finanszírozását már a COVID-járvány kezdete óta csökkenti a kormány a válságkezelésre hivatkozva.

Érdemes megjegyezni, hogy az önkormányzatok az alapvető, törvényben meghatározott feladataik ellátására az Alaptörvény szerint támogatása jogosultak.

„Miközben a központi kormányzat egyszerűen megfoghatna néhány száz milliárdot a központi költségvetésben a klientúrát hizlaló, magánvállalkozásoknak juttatott támogatások, a propaganda csökkentésével, néhány állami háttérintézmény és presztízsberuházás leállításával, az önkormányzatoknál minden visszatartott forint lecsapódik a temetők, óvodák működésében, a közutak állapotában” – írja blogján a civil szervezet.

Más célokra viszont sokkal többet tervez költeni a kormány, a Honvédelmi Alap kiadásai például a 2023-as 850,7 milliárd forintól a PM előrejelzése szerint 2027-re megközelítik az 1560 milliárd forintot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!