Versenyfutás a gyógyszeriparban: kínai rákkutató céget vásárol fel az AstraZeneca

2023. december 26. – 19:43

Másolás

Vágólapra másolva

Kínai rákkutató céget vásárol fel 1,2 milliárd dollárért az AstraZeneca. A svéd–brit vállalat a kedden tett bejelentés nyomán a Gracell Biotechnologies tulajdonosa lesz, amely a CAR-T terápiára fókuszál a rák ellenszere után kutatva – írta a Guardian. Ez egy már létező immunterápia, amely a páciens saját T-sejtjeit használja fel a rákos sejtek felismerésére és megtámadására.

Az AstraZeneca számára ez belépő a gyógyszeriparban egyre nagyobb szeletet jelentő, 1,4 milliárdos kínai piacra is. Ennek a folyamatnak a része volt, hogy a cég novemberben súlycsökkentést segítő tabletták kidolgozására együttműködési megállapodást kötött a kínai Eccogene-nel is.

Ennek a terápiának a tökéletesítésén dolgozik a BioNTech is, amelynek vezetője szerint a Nobel-díjas Karikó Katalinhoz köthető mRNS-technológia révén már 2030 előtt megjelenhet a hatékony rákterápia.

A Covid–19 elleni vakcina kidolgozásában a BioNTech partnere a Pfizer volt, amely idén márciusban 43 milliárd dollárt fizetett a Washington államban működő Seagen Inc.-ért, amely a mesterségesen előállított fehérjéken alapuló, úgynevezett antitestgyógyszer konjugátum (ADC) technológia fejlesztésével foglalkozik. Az ADC-alapú gyógyszerek lényege, hogy képesek azonosítani a rákos sejteket, és csak azokat pusztítják el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!