Novemberben több új autót adtak el az Európai Unióban, Magyarországon viszont egész évben kevesebbet

2023. december 21. – 17:10

Novemberben több új autót adtak el az Európai Unióban, Magyarországon viszont egész évben kevesebbet
A Volkswagen ID GTI nevű tanulmányautó a Müncheni Autószalonon, 2023. szeptemberében – Fotó: DPA-AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 9,7 millió új személyautót adtak el az idei év első tizenegy hónapjában, az Európai Unióban, ami 15,7 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának mennyiségét, derült ki az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) MTI-hez eljuttatott közleményéből.

A koronavírus-járvány és az alkatrészellátási problémák miatt korábban tapasztalt piaci visszaesésből a tizenhatodik egymást követő hónap növekedése segíti kilábalni a kereskedőket. Novemberben 6,7 százalékkal több új autót adtak el az Unió tagországaiban, mint egy évvel korábban, az előző hónapban pedig mintegy 15,7 százalékos bővülést regisztrált a szervezet.

A négy legnagyobb uniós autópiac közül Olaszországban volt a legjelentősebb a növekedés, ott november végéig 20 százalékkal bővült a kereslet, míg Spanyolországban 17,3 százalék, Franciaországban 16,2 százalék, Németországban pedig 11,4 százalékkal haladták meg az idei eladások a tavalyiakat.

Az összes eladott autó 16,3 százaléka volt tisztán elektromos hajtású ami közel ötven százalékos növekedés az előző évhez képest, a lágy- és hagyományos hibridek piaci részesedése 27,4 százalék volt, a plug-ineké 8,1 százalék, ez 22 százalékkal kevesebb mint egy éve. A dízelek a teljes mennyiség 12,2 százalékát tették ki, a benzinesek pedig 32,7 százalékot.

Az ACEA adatai szerint Magyarországon november végéig 99 743 új autót helyeztek forgalomba, 3,7 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 103 523-nál. Ezen belül 24,1 százalékkal több villanyautó, 14,4 százalékkal több plug-in hibrid, 6,9 százalékkal több hibrid, valamint 15,5 százalékkal kevesebb benzines, és 10 százalékkal kevesebb dízelmotoros típust vásároltak a magyarok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!