Magyarország továbbra is a második legszegényebb EU-s ország

2023. december 14. – 17:00

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország továbbra is az Európai Unió második legszegényebb országa az egy főre jutó fogyasztás alapján – olvasható ki az Eurostat 2022-es adataiból. A magyar lakosság az uniós átlag 71 százalékát költötte fogyasztásra, ami így is egy százalékpontos javulást jelent a 2021-hez képest.

A tényleges egyéni fogyasztás (AIC) azt mutatja meg, hogy vásárlóerő-paritáson számolva milyen értékben fogyasztottak javakat és szolgáltatásokat egy adott évben az emberek, illetve mennyit juttattak nekik az államok és a nonprofit intézmények.

A friss adatokból az is látszik, hogy Románia alaposan elhúzott Magyarországtól: a románok az EU-átlag 86 százalékát költötték fogyasztásra, két százalékponttal többet, mint 2021-ben. A régióban Horvátország 76 százalékon, Szlovákia 77 százalékon, Csehország 83 százalékon, míg Lengyelország 87 százalékon állt.

Még mindig Bulgária lakossága a legszegényebb az EU-ban, az uniós átlag 69 százalékát költötték áruk és szolgáltatások vásárlására. Ugyanakkor 2021-hez képest négy százalékponttal javult az egy főre jutó fogyasztást mérő mutatójuk.

A ranglista élén továbbra is Luxemburg áll, 38 százalékkal költöttek többet fogyasztásra az uniós átlagnál, utánuk pedig Ausztria és Németország következik (18-18 százalékkal az uniós átlagfogyasztás felett.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!