Januártól jön a biohulladékok házi elkülönített gyűjtése, megjelent a rendelet

2023. december 14. – 22:37

Másolás

Vágólapra másolva

Januártól jön a biohulladékok házi elkülönített gyűjtése, csütörtökön jelent meg az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben. Egy 2018-as uniós döntés arra kötelezi a tagországokat, hogy 2023. december 31-től kötelezően el kell kezdeni a háztartási biohulladék szelektív gyűjtését. Hónapokkal az új rendszer bevezetése előtt azonban sem sokat lehetett arról tudni, pontosan hogyan is működik majd mindez.

A most megjelent rendelet rögzíti, hogy az érintett háztartások az elkülönített gyűjtési rendszerben az erre a célra rendszeresített hulladékgyűjtő edényzetben gyűjthetik a háztartásokban képződő konyhai zöldhulladékot (nyers zöldség- és gyümölcsmaradék, kávézacc, teafű, fűszerek, gyógynövények, tojáshéj) és a konyhai élelmiszer-hulladékot (hulladékká vált konyhai étel és élelmiszer). A rendeletben az is szerepel, milyen szabályok vonatkoznak a zöldhulladék és konyhai zöldhulladék elkülönített közösségi gyűjtésére, illetve a komposztálás különböző módjaira.

A gyűjtésre szolgáló hulladékgyűjtő edényzetet, valamint a biohulladék átvételét, gyűjtését és elszállítását a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. biztosítja. A koncessziós társaság elsősorban házhoz menő gyűjtést vezet be, de emellett lehetőség lesz a biohulladékot a kijelölt hulladékgyűjtő pontokon, és a későbbiekben a társaság vagy koncesszori alvállalkozó által üzemeltetett hulladékgyűjtő udvaron is leadni. A kerti zöldhulladék átvétele az eddigi megszokott rend szerint folytatódik.

Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a biohulladék széles körű elkülönített gyűjtése biztosítja, hogy a természetes szervesanyag-körforgásba minél nagyobb tisztaságú anyag kerülhessen vissza, és csökkenjen a hulladéklerakókon lerakásra kerülő települési hulladék biológiailag lebomló tartalma. Azt is írják, hogy 2010 óta az újrafeldolgozott hulladék aránya több mint kétszeresére nőtt, és ezután még tovább emelkedhet a hulladékok gyűjtési és hasznosítási aránya. Az unió azt a célt tűzte ki, hogy a hulladék 65 százalékát újra kell hasznosítani, márpedig ma Magyarországon a háztartási hulladék 30 százaléka konyhai hulladék.

Iparági információk szerint az új rendszert nem az egész országban egyszerre vezetik majd be, hanem folyamatosan bővülő rendszerrel és lefedettséggel fog indulni. A Lehet, hogy picit büdös lesz az új kuka, de azért menő című cikkünkben mutattuk be, hogyan megy más európai nagyvárosokban a biohulladék szelektív begyűjtése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!