Senkinek nem kell a balfi ásványvízüzem

Legfontosabb

2023. december 14. – 17:56

Senkinek nem kell a balfi ásványvízüzem
A díszkútnál még ma is meg-megállnak az autók, de nem üzemel – Fotó: Nagy Márta / Telex
Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Többször megjelent már a felszámoló pályázata, az ár is csökkent, mégsem kell senkinek a többezer hektoliter ásványvíz palackozására alkalmas balfi üzem. Ahogy az üzletek polcairól eltűnt a jellegzetes ízű Balfi Ásványvíz, úgy tűntek el a cégvezetők, és velük a remény is a folytatáshoz. Már a díszkút sem működik, a szivattyúhoz áram is kellene.

Balfon lassan két éve leállt az üzem, 2022 nyarán az utolsó palackok is eltűntek az üzletekből. De nemcsak a Balfi Ásványvíz tűnt el, a palackozó tulajdonosait sem találni. A Pet-Pack Kft. felszámolás alatt áll, egykori vezetői elérhetetlenek, egyikük valószínűleg visszatért hazájába, Lengyelországba. A balfi üzem lezárva, csak a szél söpri a nagy udvart.

A hordótól a csatos üvegen át a semmiig

A balfi vizet már a rómaiak is itták – legalábbis a helyi legenda szerint. Az biztos, hogy 1900-ben már palackozták is, 1980 óta ásványvíz minősítésű. A balfi vizet az orvosok mozgásszervi és ortopédiai betegségek, valamint neurológiai megbetegedések kezelésére javasolják. Ivókúra formájában az ásványvíz rendszeres fogyasztása állítólag elősegíti a gyomor, a bél, a vese normális működését, a sejtek regenerációját, és erősíti a csontozatot. A balfi kutak lítiumban, kalciumban és magnéziumban gazdag, alkáli-hidrogénkarbonátos vizet adtak. De nemcsak inni jó, évszázadok óta fürdőkúraként is hasznosítják a balfi források vizét. Erre épült rá a balfi szanatórium, ahol elsősorban mozgásszervi betegek rehabilitációját végzik.

Az ötvenes években még hordókban szállították a soproni szikvízüzembe, 1960-ban viszont már állt a balfi üzem. Akkor még kisipari módszerekkel, csatos üvegekbe zárva árulták, először csak Sopronban, majd fokozatosan terjeszkedve látták el Győr-Sopron és Vas megyét a lítiumban gazdag, jellegzetes szagú, egyesek szerint büdös, de áldásos hatású vízzel. A hetvenes években két új kutat is furtak és modernizálták az üzemet. A nyolcvanas évek közepén már három kút adta a „savanyúvizet”, évente nyolcezer hektolitert palackoztak. A kilencvenes években a Kékkúti Ásványvíz Rt. volt a tulajdonos, 1999-ben új, 41,5 méter mély kutat is létesítettek.

2000-ben már a jelenlegi Pet-Pack Kft. volt a gazda és tovább terjeszkedett. 2008 szeptemberében a cég még különleges ajándékkal is meglepte a környéket: akkor avatták fel a balfi ivókutat, ahol mindig csordogált a tiszta ásványvíz. A kerámia-eozin alkotást Takács Győző képzőművész-keramikus készítette a Zsolnay Porcelánmanufaktúrában. A kút egyrészt kellemes pihenőt jelentett a határmenti kerékpáros turistáknak, másrészt ingyen ásványvizet sokaknak. Kannákkal hordták haza innen a balfi vizet, még távolabbról is jöttek autókkal. Ingyen volt, jó volt.

Mi folyik itt?

Az üzem látszólag jól ment, főleg, hogy 2012-ben százmilliót, 2013-ban több mint 74 millió forintot nyert fejlesztésekre az uniótól. A Dunakeszi központtal bejegyzett Pet-Pack Kft. egyébként a Nemzeti Cégtár szerint összesen hétszer nyert uniós pályázati forrásokat. A táblák részben még ma is ott vannak a falon, csak a forintok gurultak el messzire.

Az egyik győztes uniós pályázat emléke – Fotó: Nagy Márta / Telex
Az egyik győztes uniós pályázat emléke – Fotó: Nagy Márta / Telex

A Pet-Pack Kft. éveken át nagyjából 4,5 milliárd forintos nettó árbevétele 2019-ben 3,1 milliárdra csökkent, a koronavírus pedig tovább csökkentette a forgalmat. 2021-ban már csak 1,7 milliárd volt a nettó árbevételük. Az összeg nagynak tűnik még így is, nyereséget mégsem termelt a kft. A kimutatások szerint 2017-ben 425 millió, 2018-ben 247 millió, 2019-ben 438 millió, 2020-ban pedig 317 milliós veszteséget könyveltek el. Ezek után nem csoda, hogy három végrehajtás is indult a cég ellen.

Áprilisban a felszámoló – akit emailben kerestünk kérdéseinkkel – megpróbálta értékesíteni a balfi üzemet, de nem akadt rá jelentkező. Azután megpróbálta még egyszer: ezúttal sem érkezett ajánlat.

Pedig közben jócskán csökkent a minimálár is: 974 millió volt májusban, szeptemberben már csak 730 millió.

A második hirdetményben ráadásul a balfi ásványvíz palackozó üzem és a kapcsolódó ingatlanok, gépek, berendezések mellett a társaság visegrádi telephelyén található gépi berendezései is az ajánlat része.

A felszámoló Auric Válságkezelő Korlátolt Felelősségű Társaság kétszer már meghirdette az üzemet, de nem jelentkezett vevő. Megkérdeztük, várható-e újabb ajánlat, esetleg csökkenő áron, illetve – miután nagyon jó helyen van az ingatlan – hasznosítható-e a terület más funkcióra is. Az ingatlanra a következő kiírást a Cégközlöny december 21-én megjelenő számában teszik közzé – tudtuk meg a felszámolóbiztostól. A hasznosíthatóságára vonatkozóan a felszámoló külön feltételeket nem szab, azt csak a hatályos jogszabályok korlátozhatják – derült ki.

A balfi üzem több helyrajzi számon található, az ingatlanokon összesen nyolc kút van. Részben ugyan a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén, Natura 2000 területen helyezkednek el, csodás környezetben. A díszkútnál még ma is meg-megállnak az autók, és utasaik fejüket csóválva olvassák az egyre elmosódottabb feliratot: átmenetileg nem üzemel.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!