Idén már 1200 milliárd forintot költöttek külföldi utazásra a magyarok

2023. december 7. – 07:59

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok többször utaztak és sokkal több napot töltöttek július–szeptemberben külföldön, mint tavaly ilyenkor. Az utazásokon több pénzt is költöttek: az első háromnegyed évben összesen 1200 milliárd forintot, ami már jóval meghaladja a tavalyi egész éves, 1075 milliárd forintos költést – írja a Bank 360.

Az idei harmadik negyedévben a magyarok több mint 6,3 milliószor utaztak külföldre, 15 százalékkal többször, mint egy évvel korábban. Az egynapos utazások száma 18 százalékkal, a többnaposoké 11 százalékkal nőtt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

A magyarok leginkább európai országokba utaztak, azok közül is a legnépszerűbb célpont Görögország, majd Horvátország és Ausztria, de Németország, Olaszország és a szomszédos Románia is felkapott.

És nemcsak többször utazunk, hanem több időt is töltünk egy-egy utazáson, ugyanis egy többnapos utazásnál a külföldön töltött napok száma jelentősen, 29 százalékkal nőtt egy év alatt. Az egynapos utak 18 százalékkal növekedtek.

Az idei harmadik negyedéves adatok már csak négy százalékkal maradnak el a Covid-járvány előtti turisztikai rekordtól.

Amiben viszont már sikerült a rekorddöntés, az a pénzköltés. Ugyanis a magyarok a nyári fő- és utószezonban minden eddiginél többet, 610 milliárd forintot költöttek el a külföldi utazásaikon. Ez 50 százalékkal több az egy évvel korábbi és 76 százalékkal a 2019-es turisztikai rekordév azonos időszakának költéseitől. Ennek oka lehet a külföldi termékek, szolgáltatások árának növekedése.

Szerdán jelent meg a Pew Research Center felmérése, amiből az derült ki, hogy az európaiak jellemzően többet utaznak, mint más kontinensek lakói. A megkérdezett magyarok 17 százaléka azonban még nem lépte át az országhatárt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!