Fűtési hozzájárulás, minibár használati díj – trükkös módszerekkel emelnek árakat a szálláshelyek

2023. december 4. – 08:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az infláció és a nagyobb energiaárak a magyar szállodákat sem kímélik, de sokan nem merik szimplán a szállásdíjat megemelni, hanem rejtett költségekkel trükköznek.

A Portfolio cikke szerint egy balatonszemesi wellnes-szállodában például bevezették az „energiaköltség hozzájárulást”, amely fűtési szezon előtt 1270 Ft/fő/éjszaka, míg fűtési szezon alatt már 3270 Ft/fő/éjszaka.

A vendégeknek a szobaáron túl felszámolnak minibár használati díjat is, éjszakánként 1850 forintot.

A hotel előtti parkolás ingyenes, a zárt, kamerával figyelt parkolóért azonban már éjszakánként 1270 forintot kell lecsengetni.

„Szerintem valószínűleg nehezen értelmezhető a vendég számára, hogy a fűtésre és hűtésre plusz pénzt kérnek el. Nem attraktív, inkább felbosszantja a vendéget. A »szoba tartozéka« a fűtés” – mondta a Portfolio-nak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, hozzátéve: „mindenkinek magánügye, hogy marketingszempontból hogyan vezeti fel a szolgáltatási árait, de nem tudom elképzelni, hogy mostantól a szállodák fapados légitársaságként működve mindenért pénzt kérnek.”

Sok helyen a wellnes szolgáltatásokért kérnek plusz pénzt a vendégektől, míg van, ahol inkább dinamikus árazást alkalmaznak a kereslet-kínálat függvényében, így egy szobaéjszaka ára függ a foglalás időtartamától, a kiválasztott tartózkodási időszaktól és az ellátás típusától.

Flesch Tamás szerint a jelenlegi magyar inflációs és keresleti viszonyok mellett a vidéki szállodák nem nagyon tudnak szobaárat emelni, miközben a költségeik tovább emelkednek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!