238 évvel rövidült a diósgyőri stadion megtérülési ideje, így már csak 262 év

2023. december 2. – 17:06

238 évvel rövidült a diósgyőri stadion megtérülési ideje, így már csak 262 év
A 2018-ban átadott diósgyőri stadion – Fotó: Vajda János / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Egyetlen jelentkezőként újabb öt évre a Diósgyőr FC Kft. üzemelteti a diósgyőri stadiont, amelyet a Garancsi István vezette NER-közeli Market Építő Zrt. épített bruttó 13 milliárdért. A 2018-ban átadott stadion üzemeltetési jogáért a futballklub az eddigi összeg kétszeresét fizeti ki a tulajdonosnak, a részben állami, részben önkormányzati Stadionrekonstrukciós Kft.-nek.

A Diósgyőr FC az újra elnyert közbeszerzés alapján 45,6 millió forintot fizet az üzemeltetés jogáért évente. Ennyi jut a tulajdonosnak – ebből számítható ki, hogy az eddigi befizetésekkel együtt fél évezred helyett már 262 év is elég a beruházás megtérüléséhez – nem számítva persze a tőkeköltséget, amellyel együtt soha nem térülne meg – írta a G7.

A gazdasági lap megjegyzi, hogy így sem biztos, hogy olyan jó üzlet a stadionüzemeltetés, annak ellenére sem, hogy Diósgyőrön még a legmagasabbak között van a stadionokban tartott mérkőzések látogatottsága: átlagosan 4400 fő. Ez azonban csak az országos alacsony nézettséghez képest jó, ahhoz képest, hogy a stadion 15 ezres, már kevésbé, hiszen arra, hogy más rendezvénnyel lehessen megtölteni az arénát, végképp nincs esély.

Márpedig a fenntartási költségek is a klubot terhelik, amely a jegyekből ugyan 110 millió forintra tesz szert évente, ám az üzemeltetés költségei jóval meghaladhatják azt a 70 millió forintot, amely ebből marad az üzemeltetési jogért kifizetett összegen felül. Ez már abból is látszik, hogy „a stadion éves amortizációja több mint ötszöröse a megemelt koncessziós díjnak” – írta a G7.

Arról, hogyan lett stratégiai ágazat a Fidesz kormányzása idején a sport, és mit tettek vele a tao címén beleöntött milliárdok, ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!