Rekord szintre lökte a 4iG árbevételét a Vodafone megvásárlása

2023. december 1. – 19:39

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordösszegű árbevételt ért el a 4iG az év első három negyedévében, főként a Vodafone felvásárlásának köszönhetően – írja az MTI. A cég adózott eredménye viszont mínusz 6,4 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi mínusz 11,7 milliárd után.

A csoport nettó árbevétele a harmadik negyedévben 155 milliárd forint volt, több mint duplája az egy évvel korábbinak. A pénzügyi és értékcsökkenési leírások előtti eredmény (EBITDA) 52 milliárd forintot tett ki, 163 százalékkal nőtt egy év alatt.

Az első három negyedévben elért 421,3 milliárd forintos nettó árbevétel 114 százalékkal nőtt, az időszaki konszolidált EBITDA 147,5 milliárd forintot tett ki, csaknem 180 százalékkal bővült, míg a működési cash-flow 101,5 milliárd forint volt.

A negatív adózott eredményt a cég közleménye szerint a kedvezőtlenül alakuló devizaárfolyamok, a felvásárlásokkal kapcsolatos értékcsökkenési leírás- és kamatráfordítások, illetve az extraprofit-adó okozták.

Mint írták, a 4iG-csoport jövőbeli növekedését a további üzleti és működési szinergiák kiaknázása, valamint versenyképesség növelése érdekében indított átfogó transzformációs program megvalósítása is biztosítja. Ahogy arról korábban írtunk, a cég szétválasztja az üzleti-kereskedelmi tevékenységet és az infrastruktúra üzletágat a 4iG, amiket önálló cégekbe szervez. A cég igazgatósága a vállalatok strukturális szeparációjától 400 milliárd forintot meghaladó további cégérték-növekedést vár.

A Jászai Gellért vezette csoport a harmadik negyedévben stratégiai megállapodást kötött a magyar állammal, ennek köszönhetően 150 milliárd forintos vezetékes és mobilhálózat fejlesztési programot valósított meg, a Telecom Egypttel pedig nagy kapacitású, tenger alatti optikai kábelrendszer kiépítésébe fogott, ami a cég vezetői szerint hosszú távon biztosíthatják a vállalatcsoport stratégiai pozícióit, valamint bevételeinek növelését – áll a közleményben.

A 4iG az Orbán-rendszer egyik csúcsvállalata, itt írt róla részletesen a Direkt36.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!