Két teljesen új állampapírt vezetnek be jövőre

2023. december 1. – 15:24

Másolás

Vágólapra másolva

Több új állampapír-sorozatot is piacra dob az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) jövőre – derül ki az intézmény pénteki közleményéből. Eszerint 2024-ben jön a 3 éves fix kamatozású Fix Magyar Állampapír és az 5 éves, hűségprémiumot fizető Bónusz Magyar Állampapír. Ezenkívül átárazzák a Magyar Állampapír Pluszt és kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt.

Pénteken mutatták be az Államadósság-kezelő Központ tervét az ország 2024-es finanszírozására. Az erről szóló sajtótájékoztatón Varga Mihály pénzügyminiszter és Kurali Zoltán, az ÁKK vezetője beszéltek pénzügyi kérdésekről, köztük az állampapírok átalakításáról. Kurali az eseményen megismételte korábbi ígéretét, ami szerint nem fogják megváltoztatni a prémium állampapírok visszaváltási feltételeit.

Az ÁKK egyébként néhány napja vezette ki az utolsó tisztán inflációkövető állampapírját, a 2033/I nevezetű tízéves sorozatot. Helyette egy olyan hibrid papír jött, ami a következő másfél évben, vagyis 2025 tavaszáig fixen kamatozik, és csak utána válik inflációkövetővé. Erről itt írtunk többet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!