Miskolc átadja vízművagyonát az államnak

2023. november 30. – 14:36

Másolás

Vágólapra másolva

A miskolci önkormányzat átadja az államnak a vízművagyonát, azaz a Mivíz Kft. 90 százalékos tulajdonrészét – írja az MTI. Az önkormányzat 10 százalékkal továbbra is tulajdonos marad a vízműben.

A kormány tavaly augusztusban jelezte, hogy a jövőben kizárólag azok az önkormányzati víziközműcégek számíthatnak állami segítségre, amelyek jelzik integrációs szándékukat a Nemzeti Vízműveknek. Amelyik önkormányzat jelezte ezt, az állami mentőövre számíthat. Amelyik nem, annak továbbra is rezsidíjak mellett kell kigazdálkodni a vízszolgáltatás emelkedő energia- és bérköltségét.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata közel egy évig tárgyalt az állammal az ügyben. A csütörtöki rendkívüli ülésen döntötte el a közgyűlés, hogy decemberben aláírják az integrációs szerződést. Az önkormányzat szerint „csak így kerülhető el az, hogy források hiányában a szolgáltatás színvonala romoljon, a víziközműrendszer pedig a szükséges fejlesztések nélkül maradjon”.

Az MTI szerint a csaknem egyéves tárgyalássorozat alatt az önkormányzatnak „olyan kedvezőbb feltételek mentén sikerült megállapodnia, amelyek más helyhatóságok esetében nem lettek biztosítva”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!