Rekordnyereség az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, de mégsem teljes az öröm

2023. november 28. – 09:18

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordokról szóló évet zárnak az önkéntes nyugdíjpénztárak, mégsem teljes a siker az ágazatban – derül ki a Bank360.hu közleményéből, amely a Magyar Nemzeti Bank adatain alapul.

Kezdjük a pozitív adatokkal:

  • Kilenc hónap alatt 209 milliárd forintos eredményt értek el a befektetéseiken a hazai önkéntes nyugdíjpénztárak. Ez történelmi rekord, amely ledolgozza a tavalyi, 117 milliárd forintos veszteséget.
  • Az utolsó 12 hónapban csaknem 280 milliárd forintot hoztak az önkéntes nyugdíjkasszákban tartott befektetések, ez pedig azt jelenti, hogy hozzávetőlegesen 18 százalékos hozamot értek el a portfóliók, meghaladva a szeptemberben mért egyéves inflációt, amely 12,2 százalék volt, de az egész évre várt, 18 százalék körüli inflációt is fedezi.
  • Rekordot jelent az is, hogy szeptember végén 1815 milliárd forintot meghaladó összeg halmozódott fel a pénztártagok egyéni számláin – ez átlagosan 1,7 millió forintot jelent.
  • Az önkéntes nyugdíjpénztárak portfóliójának legnagyobb részét a magyar állampapírok teszi ki, 46 százalékot, azaz több mint 840 milliárd forintot.

Fogynak a tagok, és lassan nőnek a befizetések

Azonban a fenti adatok ellenére negatív trendek nehezítik a nyugdíjpénztárak helyzetét:

  • Jelenleg 1,074 millióan őriznek megtakarításokat ezekben a pénztárakban, szeptemberre négyezer fővel csökkent a tagok száma – annak ellenére, hogy összességében reálhozamot hoznának.
  • Nem jönnek a fiatalok, így több a kilépő nyugdíjas, és az, aki 21 év után adó- és járulékmentesen kiveszi megtakarítását – ők összesen 15 ezren voltak szeptemberig.
  • Így hiába érkezett szeptemberig a 106,4 milliárd forintnyi befizetés, a tavalyi azonos időszakhoz képest mérhető 6,6 százalékos növekedés kisebb az infláció mértékénél.
  • A befizetéseknél 3 milliárddal volt több a kifizetés. Sokan vették ki a felhalmozott hozamot is, illetve voltak olyan tagok is, akik kiléptek a pénztárból, hogy kivehessék a megtakarítást.
  • Több mint 15 ezren léptek ki idén, míg 2020–21-ben 9 és 12 ezren. A 2022-es gyenge hozamok sokakat elijeszthettek, noha 2023-ban ezek mutatók pozitívba fordultak.
  • Sokan kénytelenek voltak megtakarításaikhoz nyúlni a megnövekedett megélhetési költségek miatt.

A fentiek miatt a magas hozam ellenére a pénztárak működési vesztesége sem tűnt el, mivel 27 százalékkal nőttek a működési kiadások, részben az emelkedő bérek, részben az infláció következtében megugrott más költségek miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!