Soha nem látott banki verseny indulhat a csok pluszos vevőkért

2023. november 24. – 11:33

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelentek a csok plusz részletszabályai, amit társadalmi egyeztetésre
bocsátott a kormányzat. A támogatás a már korábban ismertetett struktúra
szerint épül fel, de a jogszabálytervezet tartogatott meglepetéseket is, áll az Ingatlan.com és Money.hu elemzésében.

  • Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3
    százalék lesz, ami komoly versenyt teremthet a bankok között a csok pluszos
    ügyfelekért. A támogatott hitel indulóköltségeit is felülről korlátoznák a
    rendeletben, amelyek nem haladhatnák meg a 300 ezer forintot.
  • Jó hír a csok plusszal továbbköltöző családoknak, hogy a meglévő
    ingatlanukat nem kötelező eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb
    kell, hogy legyen a jelenleginél.
  • A korábbi csokigénylők is élhetnek a csok plusz lehetőségével, de csak
    akkor, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg
    nem született gyermekre jutó csok összegét visszafizették.

A csok plusz segítségével Magyarország területén lévő lakás vagy egylakásos lakóház építésére, megvásárlására, vásárlással egybekötött bővítésére vagy meglévő lakás bővítésére lesz lehetőség. Korábbi tájékoztatókon szóba került a korszerűsítés és felújítás lehetősége is, de a tervezet alapján erre nem lesz lehetőség, a lakáscélok ugyanazok lesznek, mint a jelenlegi csoknál. Vagyis korszerűsíteni továbbra is csak falusi csokkal, a preferált kistelepüléseken lesz lehetőség, írja a Bank360.hu.

A csok plusz hitelprogram három támogatási formát foglal össze:

  • otthonteremtési támogatás, amely a hitelhez igénybe vehető kamattámogatás, így a fix ügyleti kamat 3 százalék,
  • kölcsöntörlesztés szüneteltetése,
  • gyermekvállalási támogatás.

A kölcsön futamideje legalább 10, legfeljebb 25 év. A szerződéskötéstől számított második gyermek után 10 millió forintot átvállal az állam a tőketartozásból, a harmadik, és a további gyermekek után pedig újabb 10-10 millió forintot.

A megjelent részletszabályok egyik legnagyobb meglepetése, hogy nem fix 3, hanem maximum 3 százalékos lesz a csok pluszt igénylők által fizetendő kamatok szintje. „Ez azt is jelenti, hogy lesznek olyan bankok, amelyek 3 százaléknál alacsonyabb kamattal kínálják majd a támogatott lakáshiteleket” – mondta Korponai Levente, a Money.hu vezetője. Hozzátette: „Már a 3 százalékos kamat is nagyon kedvező a jelenlegi piaci környezetben, de az ennél alacsonyabb kamat majdnem példátlannak mondható. Utoljára az MNB Zöld Otthon Programja volt ilyen kedvező hitelkonstrukció, ami 2021-2022-ben óriási érdeklődést hozott. Kérdés persze, hogy most hogyan reagálnak majd a bankok, hiszen a kamattámogatást a 3 százalékos kamatig finanszírozza az állam. Ha ennél olcsóbban nyújtanának hitelt a bankok, azt már nekik kell kigazdálkodniuk.”

A csok pluszos ügyfelekért folyó banki verseny azért is lehet kiélezett, mert a támogatott hitel indulóköltségeit is maximalizálná az állam 300 ezer forintban. Ezen felül már csak az értékbecslés és a helyszíni szemle díját számíthatnák fel. Korponai Levente szerint mindezek ellenére fokozódhat a verseny a bankok részéről, mivel a piaci alapú hitelezés továbbra is döcög, így a csok plusz lehet a bankok ügyfélszerző csodafegyvere.

„Jó hír lehet a csok plusszal továbbköltöző családoknak, hogy a meglévő ingatlanukat nem lesz kötelező eladni. Arra viszont figyelniük kell, hogy a támogatott hitelből megvásárolt lakásnak vagy családi háznak meg kell haladnia a jelenlegi otthonuk forgalmi értékét” – figyelmeztetett a részletekre Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott jogszabálytervezet megerősítette az ingatlan minimális alapterületével kapcsolatos várakozásokat, amelyek megegyeznek a 2016 óta érvényben lévő csokszabályokkal. A társasházi lakások minimális alapterülete 40-60 négyzetméter, a családi házaké 70-90 négyzetméter kell, hogy legyen a gyermekek számától függően.

A csok pluszos otthonok maximális alapterülete ugyan nincs korlátozva, de a megvásárolt ingatlan vételára nem haladhatja meg a 150 millió forintot, első közös otthon esetében pedig a 80 millió forintot.

Az Ingatlan.com adatai alapján az eladó lakások és házak közel 80 százaléka megfelel a fenti feltételeknek, így a csok pluszos vevők jelenleg több mint 120 ezer eladó lakóingatlan közül választhatják ki a következő otthonukat.

A korábbi csokigénylők is élhetnek a csok plusz lehetőségével, de ehhez a korábban igényelt kamattámogatott hitelt vissza kell fizetnie a családnak. Ezen felül a korábban vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó csok összegét is vissza kell fizetni a csok plusz igénylés benyújtásához. Egyébként

  • gyermektelen házaspár legalább egy, legfeljebb három,
  • egygyermekes házaspár legalább egy, legfeljebb kettő,
  • két- vagy többgyermekes házaspár egy gyermek vállalása esetén igényelhet csok pluszt.

A személyi feltételek között szerepel, hogy legalább 2 év társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolni, függetlenül az igényelt hitelösszegtől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!