Az MNB javaslatára Virág Barnabás lehet a Budapesti Értéktőzsde új elnöke

2023. november 21. – 15:47

Másolás

Vágólapra másolva

Virág Barnabást javasolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnöki pozíciójára – derült ki a Budapesti Értéktőzsde Nyrt. rendkívüli közgyűlésének előterjesztéséből.

Az MNB a budapesti tőzsde 81,35 százalékos tulajdonosa. A jegybank, mint többségi részvényes november 14-én kezdeményezte, hogy hívják vissza posztjáról dr. Patai Mihályt, a BÉT Igazgatóságának tagját és elnökét.

Az MNB az új előterjesztésben javasolja Virág Barnabást, az MNB monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnökét a posztra.

A BÉT alapszabálya szerint a közgyűlésen a szavazatok háromnegyedes szótöbbségével lehet visszahívni Igazgatósági tagokat – így Patait is. Az Igazgatóság új tagjának és elnökének a megválasztásához az egyszerű többség is elegendő. Ha Virág Barnabást megválasztják, akkor 1,6 millió forintos havi fizetésért elnökölhet.

Ahogy azt korábban írtuk, a Patai visszahívásáról szóló korábbi közlemény nem részletezte a döntés okát, de a Portfolio információi szerint az ügy előzménye, hogy az elmúlt időszakban személyes ellentét alakult ki Matolcsy György MNB-elnök és Patai Mihály között. A két fél korábban saját bevallása szerint is kifejezetten jó viszonyban volt. Azt még az egykori Népszabadság írta meg, hogy egy időben Matolcsy Patai budai vári luxuslakásában lakott. Az értesülést akkor Matolcsy nem tagadta, Patai viszont igen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!