49 milliós bírságot szabott ki az OTP-re az MNB

2023. november 21. – 10:57

Másolás

Vágólapra másolva

49 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzésben feltárt hiányosságai miatt. A bank több pénzmosásgyanús ügyletet nem jelentett be haladéktalanul, nem volt megfelelő a belső ellenőrzési és információs rendszere és a monitoring tevékenysége, problémák merültek fel a belső kockázatértékelése, ügyfél-átvilágítási gyakorlata, kockázatcsökkentő intézkedései és a pénzmosás-megelőzési képzések kapcsán is – áll az MNB sajtóközleményében.

A Magyar Nemzeti Bank célvizsgálatot folytatott le az OTP Bank Nyrt. (OTP Bank) pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységének ellenőrzésére. A célvizsgálat a 2020. október 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

Az OTP Bank több területen nem a felügyeleti elvárásoknak megfelelően végezte pénzmosás-megelőzési tevékenységét – tárta fel a felügyelet szakértők bevonásával. A hiányosságok okát alapvetően a belső kontrollkörnyezet kevésbé hatékony működésében látták. Az OTP Bank belső kontrollkörnyezete fejlesztésre szorul, mivel a társaság nem rendelkezik hatékony másodlagos és harmadlagos védelmi funkciókkal – olvasható a közleményben, amely szerint

a hitelintézet egyes pénzmosásgyanús eseteket nem haladéktalanul jelentett be a NAV keretén belül működő pénzügyi információs egység felé és több esetben nem teljesítette ismételt bejelentési kötelezettségét sem.

Hiányosság merült fel a hitelintézet monitoring tevékenységével kapcsolatban is, például a korábban bejelentett, pénzmosási szempontból fokozottan kockázatos ügyfelek, illetve az ügyleti megbízásokat rendszeresen adó ügyfélkört illetően.

A szűrőrendszer paramétereinek helytelen beállítása miatt szűrőrendszeri jelzés több esetben csak késedelemmel vagy időszakosan keletkezett a monitoring rendszerben, így a bank csak jelentős késéssel vizsgálta meg őket és tett bejelentést – írja a közlemény.

A belső kockázatértékelés hibájának minősült, hogy több kockázatosnak számító ügyfélkör esetében (noha azokat azonosították) az intézkedéseket helytelenül, nem a feltárt kockázatokkal arányosan határozták meg – írják –, és az ilyen ügyfélkörre nem végeztek visszamenőleges szűrést. Előfordult olyan eset is, hogy a hitelintézet – belső kockázatértékelése során – nem vette figyelembe az MNB által közzétett földrajzi szempontú pénzmosási kockázatokat.

Az ügyfél-átvilágítások során az OTP Bank többször nem győződött meg megfelelően a pénzeszközök forrására vonatkozó információkról. Más ügyfeleknél nem bizonyosodott meg a tényleges tulajdonos személyéről ─ ideértve az ügyfél tulajdonosi és irányítási rendszerének megértését is ─ és egyes esetekben a tényleges tulajdonosokról rendelkezésére álló adatok nem voltak naprakészek. Noha a hitelintézet egyes ügyfeleit magas kockázatba sorolta, mégsem végezte el náluk a fokozott ügyfél-átvilágítást.

Esetenként az okmánymásolatok nem álltak rendelkezésre, illetve azok minősége nem volt megfelelő – sorolja a közlemény.

Az MNB megállapította, hogy a hitelintézet ─ belső szabályozási előírásai ellenére ─ egyes magas kockázatú ügyfelek esetében nem tudta bemutatni az üzleti kapcsolat létesítéséhez szükséges vezetői döntést. Emellett több esetben nem tudta igazolni, hogy megtartotta munkatársainak a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzésére vonatkozó képzéseit.

A jogsértések miatt az MNB összesen 49,375 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki, és (azok típusától függően) 2024. február és augusztus közötti határidőkkel kötelezte az OTP Bankot a hiányosságok kijavítására.

Egyes jogsértések miatt figyelmeztette a bankot a jogszabályoknak való mindenkori megfelelésre, kötelezte az intézkedéseire vonatkozó belső ellenőrzés elvégzésére és az intézkedések végrehajtását igazoló rendkívüli adatszolgáltatásra.

A bírságösszegek meghatározásakor az MNB súlyosbító körülményként értékelte az egyes jogsértések súlyát, a biztonságos működésre gyakorolt hatást, a jogsértések gyakoriságát, tartósságát, illetve a hitelintézet piaci részesedését. Enyhítő körülménynek számított, hogy a hitelintézet több jogszabálysértés kiküszöbölésére már elkezdett intézkedni. Mint írják, a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!