A magyar állam eladja az egykori Aegon és a Union Biztosítókban lévő tulajdonrészének javát

2023. november 21. – 15:00

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar állam 10 százalékra csökkenti tulajdonrészét a Vienna Insurance Group (VIG) biztosítócsoport magyarországi üzletágában – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

A magyar állam tulajdonában lévő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. korábbi 45 százalékos kisebbségi tulajdonrészét most 10 százalékra csökkentik. A 35 százalékos részvénycsomagot az osztrák tulajdonos vásárolja vissza. Az együttműködési megállapodás értelmében az ellenőrző többség és az operatív irányítási jogok a bécsi és részben a budapesti tőzsdén is jegyzett VIG-csoportnál maradtak

A magyar állam, az Alfa (korábban Aegon) és az Union Biztosítót is magában foglaló, piacvezető magyar holding kisebbségi tulajdonosaként továbbra is támogatja a biztosítási szektor fejlesztését – írták a közleményben.

A tranzakció zárása a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyéhez kötött – jegyezte meg a GFM.

A Hvg szerint az egykori Aegon biztosítót korábban felvásároló VIG-csoport Magyarország egyik legismertebb biztosítócsoportja. Korábban a magyar állam megpróbálta megtiltani, hogy a csoport megvegye az Aegont, de ez sértette az uniós jogot. A hónapokig tartó vitára az lett megoldás, hogy az állam 45 százalékos részesedést kapott. Az ügyletről bővebben itt olvashatnak.

A Hvg szerint az, hogy a magyar állam többek között itt is csökkenti a részesedését, arra utal, hogy az államháztartásnak nagyon szüksége van a pénzre. A lap szerint a Budapest Airport megvételére mehet el a mostani eladásból befolyó összeg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!