800 ezer autó károsanyag-kibocsátását spórolja meg évente – felavatták a világ egyik legnagyobb naperőművét

2023. november 16. – 23:11

Másolás

Vágólapra másolva

Felavatták a világ egyik legnagyobb naperőművét az Egyesült Arab Emírségekben csütörtökön, két héttel az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye Dubajban tartott 28. éves ülésének (COP28) kezdete előtt.

Az MTI cikke szerint az al-Dafra városában működő létesítmény évente több mint kétmillió tonna szén-dioxid-kibocsátást fog megspórolni – közölte a projektben részt vevő Jinko cég elnöke, Charles Bai. Azt mondta, ez nagyjából 800 ezer autó károsanyag-kibocsátásának felel meg.

A fővárostól, Abu-Dzabitól nagyjából 30 kilométerre délre található naperőmű mintegy 21 négyzetkilométer területet foglal el a sivatagban. A napelemek a Nap állásával együtt mozognak, és robotizált takarítóegységek tartják őket tisztán a homoktól és portól. A létesítmény honlapja szerint a naperőmű teljesítménye két gigawatt, és mintegy 160 ezer háztartást fog ellátni energiával.

Fotó: Karim Sahib / AFP
Fotó: Karim Sahib / AFP

Az arab(perzsa)-öbölbeli államok az elkövetkezendő hét évben háromszorosára tervezik emelni a megújuló energiaforrásaik mennyiségét. A célkitűzés, hogy 2050-re elérjék a klímasemlegességet.

A november 30-án kezdődő dubaji klímacsúcson központi szerepet fog játszani a fosszilis energiahordozók, így az olaj, a földgáz és a szén jövőbeli felhasználásának kérdése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!