A magyar állam után az Európai Fejlesztési Bank is kiszáll az Erstéből

2023. november 16. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is visszaadja az Erste Group magyarországi leánybankjában lévő 15 százalékos részesedését az osztrák bankcsoportnak – írja a Portfolio az Erste közleményére hivatkozva.

Előző héten jelentették be, hogy az Erste Group Bank AG, vagyis az Erste-csoport bécsi központi cége visszavásárolja magyarországi leányvállalata, az Erste Bank Hungary (EBH) Zrt. 15 százalékos részesedését, ami a magyar állami Corvinus International Investments Zrt. tulajdonában van.

Most az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank döntött hasonlóan, ők is egy 15 százalékos részesedést értékesítenek, szintén az osztrák anyavállalatnak. Francis Malige, az EBRD pénzügyi intézményekért felelős ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a 2016-os befektetésük célja az volt, hogy segítsék a magyar bank feltőkésítését, miközben a hatóságokkal való pozitív kapcsolatokat is ápolják. Malige szerint a szektor stabilitásának jót tesz, hogy nincs többé állami tulajdon a nyugati bankcsoportok leányvállalataiban.

Arról, hogy az Erste esetében az állam hogyan játszott „részvénybefektetőt”, és ezen miért nyertünk, itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!