Két munkaadói szervezet nem támogatja a decemberi 15 százalékos minimálbér-emelést

2023. november 9. – 21:33

Két munkaadói szervezet nem támogatja a decemberi 15 százalékos minimálbér-emelést
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Zöld-Nagy Viktória munkaerőpiacért, foglalkoztatás-felügyeletért és munkavédelemért felelős helyettes államtitkár a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülésén Budapesten, a minisztériumban 2023. november 9-én – Fotó: Mónus Márton / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Két munkáltatói szervezetnek is gondja van a decemberre tervezett, minimálbér- és bérminimum-emeléssel – írja a 24.hu.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) november 9-i ülésén kiderült, hogy a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége csak 8 százalékos bérminimum-emelést tartana elfogadhatónak, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szerint pedig jövő januártól kellene emelni a béreket, nem pedig idén decembertől.

Az egy héttel ezelőtti tárgyalások szerint a minimálbért 15 százalékkal, a garantált bérminimumot viszont csak 10 százalékkal emelnék decemberben.

A két szervezet érve a kormány jelenlegi terve ellen az, hogy a magyar gazdaság recesszióban van, a GDP 2,4 százalékkal esett vissza a tavalyi azonos időszakhoz képest a második negyedévben.

A 24.hu beszámolója szerint a kormányoldal még mindig a múlt heti javaslatot támogatja, amit még Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium felelős államtitkára jelentett be október végén.

A VKF csütörtöki ülésén ott volt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, aki kifejtette, hogy a kabinet örülne a két számjegyű minimálbér- és bérminimum-emeléseknek, mert a társadalom pluszfogyasztása létfontosságú lenne a GDP bővüléséhez. Hozzátette, hogy a minisztérium tiszteletben tartja, hogy ezekről a bértípusokról a munkaadóknak és a munkavállalóknak kell megegyezni. A tárgyalásokat egy hét múlva folytatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!