32 milliárdot bukhatnak évente a kis benzinkutak az extraprofitadó módosítása miatt

2023. november 7. – 09:53

Másolás

Vágólapra másolva

Petícióval fordul a kormányhoz a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) az extraprofitadó szabályainak átírása miatt. Eszerint 2024. január 1-től a legnagyobb bevételű benzinkutak terhe másfél százalékkal csökken, a kisebbeké viszont hússzorosára fog nőni. Egri Gábor, az FBSZ elnöke szerint ez az intézkedés 32 milliárd forintot vesz el a vidéki üzemanyag-ellátásban kulcsszerepet játszó, zömmel családi tulajdonú kisebb kutaktól – írta a nyomatott Népszava.

A kormány múlt héten módosította az extraprofitadókról szóló rendeletét, így az üzemanyagok különadóját is. A fehérnek nevezett, 500 millió és 30 milliárd közötti árbevételű kis kutak eddig 0,15 százalékos különadót fizettek, jövőre viszont már 3 százalékot fognak. Ugyanannyit, mint a 100 milliárd feletti árbevételű legnagyobb benzinkutak, akikre korábban 4,5 százalékos különadó vonatkozott. (500 millió forint alatti adóalap esetében továbbra sem kell különadót fizetni, de ilyen benzinkútból csak néhány van az országban.)

Egri Gábor a Népszavának azt mondta, ez óhatatlanul áremeléshez, a nagyoknál hagyományosan olcsóbb kis kutak versenyelőnyének csökkenéséhez fog vezetni, ami elsősorban a vidékiek kiadásainak emelkedését hozza majd. Az FBSZ emiatt vidékellenesnek tartja a kormány intézkedését. Egri arról nem akart jóslásokba bocsátkozni, hogy az adóemelés vezethet-e kútbezárásokhoz.

Grád Ottó, a nagy hazai láncokat képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára viszont igazságosabbnak nevezte a különadó új rendszerét. A MÁSZ jelezte is korábban a kormánynak, hogy versenyszempontból aggályos lehet az azonos kereskedelmi tevékenységet végző cégek között az adózási különbségtétel. Grád szerint a kis kutak részben az alacsonyabb adóik révén adhatták olcsóbban az üzemanyagot. Hozzátette, hogy mindemellett aggályosnak tartja az eredendően ideiglenesnek hirdetett pótadók hatályának folyamatos meghosszabbítását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!