Negyedével drágulhat az orosz gáz – Bulgária bevezette a megemelt tranzitdíjat

2023. november 7. – 15:33

Másolás

Vágólapra másolva

Bulgária bevezette az exportvámot a földgázra, ráadásul az előzetes várakozásokkal szemben nem is csupán az ország területén áthaladó orosz eredetű gázra vonatkozik magas tranzitdíj. A Világgazdaság értesülései szerint a gázkereskedőknek már küldözgetik is a vaskos büntetésekkel növelt számlákat.

A bolgár exportvám megawattóránként 20 levába, azaz 10 euróba, 3880 forintba kerül, jelenleg ez a gáz árának kb. negyede. Mióta a bolgárok bejelentették, hogy extra exportvámot vezetnek be az orosz gázra, nyilvánvaló volt, hogy Magyarországot jelentősen sújtja az intézkedés, hiszen az itthon használt orosz földgáz döntően Bulgárián keresztül érkezik az országba. Egyelőre Bulgárián áthaladó orosz gáz után fizetendő számlákat a Gazprom kapja, az oroszokkal kötött megállapodásunk értelmében ugyanis ők viselik a gáztranzit költségeit Kiskundorozsmáig.

Gázvezetéket fektetnek Bulgária és Szerbia között 2023 januárjában – Fotó: Nikolay Doychinov / AFP or licensors
Gázvezetéket fektetnek Bulgária és Szerbia között 2023 januárjában – Fotó: Nikolay Doychinov / AFP or licensors

A Világgazdaság szerint ráadásul most olyan gázkereskedők is kaptak tranzitdíj-számlákat, akik nem orosz eredetű földgázt vezetnek át Bulgárián, a bolgár rendszerüzemeltető, a Bulgartranszgaz ugyanis minden gázt orosznak tekint, ha nem igazolják ennek az ellenkezőjét. A lap azt írja, ha egy kereskedő nem fizet, és 10 napon belül nem is igazolja, hogy a gáz, amivel kereskedik, nem orosz, akkor a Bulgartranszgaz lehívja a gázkereskedő bankgaranciáját.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója korábban azt mondta, ha a bolgárok tényleg bevezetik az extra tranzitdíjat, az kb. 30 százalékos gázáremelést jelent. Az intézkedést Szijjártó Péter külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte, a magyar diplomácia szerint ugyanis amit a bolgárok tesznek, az veszélyeztetheti a gázellátást. A Portfolio becslése alapján a tranzitdíj akár évi 148 milliárdos pluszköltséget is jelenthet a magyar MVM-nek, már ha a Gazprom áthárítja a költségeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!